Amerikai turista holttestét találták meg Görögországban

Vasárnap egy amerikai férfi holttestére bukkantak a Korfutól nyugatra fekvő Mathraki szigetén, aki kedden tűnt el. A turista eltűnését a házigazdája, egy görög-amerikai barátja jelentette még csütörtökön. A férfit utoljára kedden látták egy kávézóban, két nő társaságában, akik szintén turisták voltak és már elhagyták a szigetet.

A férfi testét egy másik turista találta meg az apró, mindössze 3,9 négyzetkilométer területű és nagy részben erdővel borított sziget egy félreeső, sziklás tengerpartján.

Nem ez az egyetlen tragikus eset a görög szigetvilágban; szombaton egy 74 éves holland férfi holttestét találták meg egy szakadék mélyén, drón segítségével, alig 300 méterre attól a helytől, ahol utoljára látták, amint bizonytalanul sétált a nagy hőségben.

További eltűnések is történtek a Kükládok szigetcsoportjában; pénteken két francia turista, egy 64 és 73 éves nő tűnt el Szikinoszon, akik a hoteljükből indultak el, hogy egymással találkozzanak. Amorgos szigetén pedig egy 59 éves amerikai férfi tűnt el kedden, miután túrázni indult a hőségben. Az amerikai média az eltűnt turistát a kaliforniai Hermosa Beach-i Albert Calibet, Los Angeles megye nyugalmazott helyettes seriffjeként azonosította.

Ezen kívül június elején Michael Mosley, a népszerű brit tévés holttestét találták meg Szími szigetén. A halottkém szerint a férfi halálát megelőzően néhány nappal veszítette életét, egy sziklás területen történt túrázása során. Az ismert brit televíziós műsorvezetőt és írót, Michael Mosley-t múlt vasárnap találták holtan, és a halottkém megállapította, hogy előző szerdán halt meg, nem sokkal azután, hogy nehéz, sziklás terepen indult túrázni.

A görög Vöröskereszt a minihőhullám idején azt javasolta a lakosságnak, hogy ne tartózkodjanak a napon, tartsák leengedve a redőnyöket, igyanak sok folyadékot és fogyasszanak könnyű ételeket, valamint gondoskodjanak az idős családtagokról és barátokról. Nem tanácsolták az alkoholos italok fogyasztását és a szabadtéri sportolást sem. Gyermekeket és háziállatokat napközben sose hagyjanak autóban, a házi kedvenceknek, valamint a kóbor kutyáknak és macskáknak biztosítsanak elég ivóvizet.

Görögországban júniushoz képest különösen nagy a hőség, szerdán Athénban be kellett zárni az Akropoliszt, míg az ország középső és déli részein zárva tartják az iskolákat. A görög meteorológiai szolgálat korábban jelezte, hogy rekordmagas hőmérséklettel kell számolni június korai szakaszában. Az extrém meleg miatt több iskola és kulturális intézmény lezárásról döntött a görög kormány. A helyi tisztségviselők az országba látogató turisták körültekintőbb tájékoztatását szorgalmazzák.