Észak-Korea sikertelen rakétatesztje és a szemeteszsákok provokációja

Észak-Korea egy ballisztikus rakétát lőtt ki, amely feltehetően hiperszonikus volt, de a teszt során a levegőben felrobbant. A dél-koreai és amerikai hírszerzés további vizsgálatokat folytat az eset kapcsán.

A dél-koreai vezérkari főnöki kar (JCS) és a szöuli vezérkar szerint az eszközt helyi idő szerint hajnali 5 óra 30 perckor indították, és a rakéta körülbelül 100 kilométer magasságig emelkedett, majd 200 kilométeres utat tett meg kelet felé, mielőtt felrobbant a Koreai-félsziget partvidéke felett. A JCS egyik tisztviselője szerint a jelentős mennyiségű füst égési problémákra utalhat, és a rakéta valószínűleg szilárd meghajtású volt.

A kilövés néhány nappal azután történt, hogy Észak-Korea stratégiai megállapodást kötött Oroszországgal, és egy amerikai repülőgép-hordozó érkezett a térségbe közös hadgyakorlatra Japánnal és Dél-Koreával. Kim Dzsongun, az északi rezsim vezetője korábban bejelentette, hogy modernizálni szeretné az ország hadseregét, amelynek része a hiperszonikus rakétarendszer kifejlesztése is. Ezek a rakéták különösen nagy veszélyt jelentenek, mivel a hangsebesség ötszörösét meghaladó gyorsasággal képesek haladni, ami megnehezíti észlelésüket a légvédelmi rendszerek számára.

A dél-koreai hírszerző szolgálat és az Egyesült Államok további vizsgálatot folytat az üggyel kapcsolatban, hogy tisztázzák a teszt részleteit. Észak-Korea a sikertelen tesztkilövés mellett további provokációkat is végrehajtott, többek között 250 szemeteszsákot szállító léggömböket küldött Dél-Korea felé, amely a május vége óta tartó hasonló események sorozatának része. Május vége óta ez volt a hatodik ilyen eset, és ez idő alatt több mint 2000 hasonló zsákot küldtek át a Korea-közi határon.