Az álmok követése és a művészeti hűség ünnepe a 77. Tony-díjátadón

Vasárnap este a New York-i Manhattanben ünnepélyes keretek között került sor a 77. Tony Awards díjátadóra, ahol többek között Angelina Jolie és Daniel Radcliffe is díjazottak voltak.

A Stereophonic és a Merrily We Roll Along előadások, melyek a művészet és a kereskedelem közötti feszültséget boncolgatják, a legjobb színdarab és a legjobb musical-felújítás díját vihették haza. A legjobb musical díját a The Outsiders kapta, míg az Appropriate a legjobb színdarab-felújításnak járó elismerést nyerte el.

A Variety beszámolója szerint a gála az álmok követésének és a művészi iránytűhöz való hűségnek állított emléket, emellett pedig a tekintélyelvűség erősödésére és a Trumpizmus újjáéledésére is utalt az Egyesült Államokban.

Shaina Taub, a Suffs könyvének és zenéjének Tony-díjas alkotója, a női választójogi mozgalom fontosságára hívta fel a figyelmet, és arra buzdította a közönséget, hogy összefogással és szerveződéssel valódi változásokat érhetnek el az egyenlőség és az igazságosság jegyében.

A Stereophonic öt díjjal lett az est legnagyobb nyertese, míg a Merrily We Roll Along a legvalószínűtlenebb visszatérés díját érdemelte volna meg, ha létezne ilyen. A Stephen Sondheim által jegyzett show 1981-es kudarcát követően most négy Tony-díjat zsebelt be.

A Stereophonic rendezője, Daniel Aukin, valamint mellékszereplője, Will Brill is elismerést kapott a műért, amely egy Fleetwood Mac-szerű rockzenekar viharos életét mutatja be. David Adjmi, a darab írója, 11 éven át dolgozott a műsoron, amely a művészi megszállottságról és a maradandó alkotás iránti vágyról szól.

Danya Taymor, a legjobb musical rendezője, a művészi kockázatvállalás fontosságát hangsúlyozta díjátadó beszédében. Angelina Jolie, a The Outsiders producere, négy díjnak örülhetett, míg a Hell's Kitchen a legjobb musical díjától maradt el, amelyet sokan Alicia Keys New York-i életét bemutató filmnek jósoltak. Angelina Jolie a vörös szőnyegen is feltűnt, ahol 15 éves lányával, Vivienne Jolie-Pitt-tel együtt lopta el a show-t, összeöltözve jelentek meg, ami a közös munkájukra, a The Outsiders című filmre is utalhatott, ahol Vivienne az egyik produceri asszisztens volt.

Branden Jacobs-Jenkins Appropriate című darabja három Tony-díjat kapott, köztük Sarah Paulson a legjobb színésznőnek járó díjat vihette haza. Jeremy Strong a Nép ellensége című előadásban nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb színészi alakítás díját.

Kara Young, aki a Purlie Victorious című darabban nyújtott teljesítményéért díjat kapott, már a győzelme előtt történelmet írt, hiszen ő volt az első fekete színész, akit három egymást követő évben is Tony-díjra jelöltek. A Merrily We Roll Along két musicalszínészi díjat is bezsebelt, Jonathan Groff és Daniel Radcliffe személyében.

Maleah Joi Moon a Hell's Kitchen-ből ismert alakításáért lett a legjobb musicalszínésznő, míg Kecia Lewis a legjobb musical mellékszereplője díjat kapta. Ariana DeBose, a West Side Story Oscar-díjas sztárja, harmadik egymást követő évben vezette a Tony-díjátadót, és a művészet társadalmi tükröződésének és a színház biztonságot nyújtó szerepének fontosságát emelte ki.