Az új visszaváltó rendszer bemutatása

Az üzletek polcain egyre több a visszaváltható italcsomagolás, amelyek az átmeneti időszaknak köszönhetően fokozatosan kerülnek bevezetésre. A visszaváltási díjat jelölő logóra kell figyelni a palackokon, dobozokon és üvegeken, hogy eldönthessük, visszaváltjuk-e őket, vagy szelektív hulladékként kezeljük.

A visszaváltható csomagolásokat nem szabad összenyomni, mivel a REpont automata csak az ép állapotú csomagolásokat ismeri fel és fogadja el. A visszaváltásért cserébe voucher jár, amely az adott üzletben levásárolható, de adományozható is jótékony célra, jelen esetben a gyermekek gyógyítására, amit az MOHU kezel. Ha rendelkezünk REpont alkalmazással, a visszajáró összeg akár azonnal a számlánkra is kerülhet.

Az alkalmazás segítségével, ha regisztráljuk magunkat és számlaszámunkat, az automatánál a személyre szabott QR kódunk leolvasásával egyből elutalják a korábban kifizetett összeget. Az app további funkciója, hogy a vonalkód alapján megmutatja, visszaváltható-e az adott palack vagy doboz, és segít megtalálni a közelben lévő visszaváltó automatát.

Miért előnyös ez a rendszer?

A nemzetközi tapasztalatok szerint a visszaváltási díj bevezetésével jelentősen nő az újrahasznosított italcsomagolások aránya, akár a 90 százalékot is elérheti. Emellett fokozódik a környezeti tudatosság és csökken a hulladék mennyisége.

Összefoglalva:

  • Gyűjtsük külön a Vigyél vissza! 50 Ft logóval ellátott csomagolásokat.
  • Kerüljük az összenyomást.
  • Használjuk a REpont automatát a visszaváltáshoz.
  • Az app letöltése praktikus, így a visszajáró összeg közvetlenül a számlánkra érkezik.
  • A többi csomagolás a szelektív hulladékgyűjtésbe kerülhet.