A Készenléti Rendőrség legaranyosabb tűzszerésze, Molly

A Készenléti Rendőrség egyik legelkötelezettebb és legaranyosabb munkatársa Molly, a fekete labrador, aki robbanószerek keresésében vesz részt gazdája, Szántó Zsolt törzszászlós oldalán.

Molly, aki játékos természete ellenére komoly feladatokat lát el, alig várja, hogy dolgozhasson, és rendkívül gyorsan képes megtalálni az elrejtett robbanószereket. Szántó Zsolt törzszászlós 1998-ban kezdte pályafutását, először a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál, majd a Köztársasági Őrezrednél, ahol kutyás tűzszerésszé vált. Szántó Zsolt családjában mindenki vadász volt, így már gyermekkorában is sokat foglalkozott kutyákkal, ami megalapozta későbbi pályaválasztását.

A törzszászlós elmondása szerint a kutyás munka során leginkább az állatok betanítása köti le a figyelmét, míg a védett személyek által meglátogatandó helyek előzetes ellenőrzése kevésbé izgalmas, mivel ott ritkán találnak robbanószereket. Azonban a házkutatások és különféle kutatások során gyakran előfordul, hogy lőszereket és robbanó szerkezeteket találnak, ami izgalmasabbá teszi a munkát.

Molly, aki kilenc és fél éves, Szántó Zsolt saját kutyájaként családtagként él velük. A labradorok között két fő típus különböztethető meg: az amerikai és az angol vérvonalú. Molly az utóbbihoz tartozik, amely jól alkalmazkodik a robbanószer-kereső munkához, és kiválóan kommunikál az emberekkel.

A sikeres munkavégzéshez elengedhetetlen a rendőr és a kutya közötti együttműködés, mivel a kutya önmagában nem képes önállóan dolgozni. A kutya szimatát az ember gondolkodása, összefüggések felismerése és helyes utasítások adása egészíti ki.