A CZ Bren 3 új generációjának bemutatása

A Česká zbrojovka cseh hadiipari konszern hivatalosan is bemutatta a CZ Bren kézifegyver-platform legújabb változatát, a CZ Bren 3-ast.

A CZ Bren 2-es változatát a Magyar Honvédség is használja, és Magyarországon is gyártják, illetve összeszerelik. A fejlesztők a felhasználói visszajelzések alapján dolgozták ki az új CZ Bren 3-ast, amely kétféle kaliberben és hatféle csőhosszal lesz elérhető. A Bren 3-as 5,56-os NATO és 300 AAC Blackout lőszert fog használni, és a gyártó különösen nagy pontosságot és jó lőképet ígér a fegyvernek.

Az új fegyver egyik jelentős újítása a kihúzható (teleszkópos) válltámasz, amely a géppisztolyokra jellemző, és általában köztes lőszert használó PDW típusú fegyvereknél ismert. A CZ Bren 3 civil piacra is elérhető lesz, azonban az automata változat kizárólag fegyveres szervezetek számára lesz hozzáférhető.

Jelenleg nincs információ arról, hogy a CZ Bren 3 gyártását vagy rendszeresítését Magyarországon is tervezik-e. A gyártó csak annyit említett, hogy a Bren 2-es változatot jelenleg is használják Magyarországon.