Kozmikus robbanás Budapesten: bevette a Puskást a Coldplay

Tizenhat év kihagyás után három koncerttel tért vissza Budapestre a Coldplay. A brit pop-rock zenekar fellépéseinek Magyarország legnagyobb befogadóképességű stadionja, a Puskás Aréna adott otthont, ahol június 16-án láthatta őket először a közönség. A szervező Live Nation tájékoztatása szerint a banda vasárnap este 55 ezres tömeg előtt állt színpadra azzal a gigashow-val, amellyel az elmúlt két évben az egész világot bejárták.

A 2021-es Music of the Spheres című albumának apropóján indította el űrtematikájú világkörüli turnéját két évvel ezelőtt a Coldplay, amely idén a magyar fővárost is érinti. A brit pop-rock formáció tavaly nyáron hirdette meg a budapesti koncertjét, amelyre akkora volt az érdeklődés, hogy végül tripla esemény lett belőle. A banda legutóbb 16 éve járt hazánkban, akkor a Papp László Budapest Arénában lépett fel, ám azóta olyan nagyra nőtt nemcsak maga a zenekar, hanem az élő produkcióik is, hogy ha nem lenne a Puskás Aréna, valószínűleg ebbe a kanyarba sem fértünk volna be. Kozmikus show-jukkal az elmúlt két évben egyes országokban még ennél is méretesebb helyszíneket töltöttek meg – ráadásul voltak olyan városok, ahol nem három, hanem egyhuzamban négy vagy akár hat (London, 2022) koncertet is adtak.

Így lehet környezetbarát egy turné

A zenekar tagjai 2019 decemberében bejelentették, hogy az akkor kiadott Everyday Life című lemezükkel környezet- és klímavédelmi okokból nem indulnak turnézni, mire elkészült a Music of the Spheres című albumuk, szakértők közreműködésével sikerült olyan megoldásokat találniuk a koncertezésre, amelyekkel csökkenteni tudják a környezetükre rótt terheket. A 2022-ben elstartolt világkörüli turnéjukat úgy hirdették meg, hogy az 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint az előző, az ehhez kapcsolódó zöldprogramjukba pedig a rajongóikat is igyekeznek bevonni. A turnéstart előtt tett környezetvédelmi ígéreteikre vonatkozóan a zenekar tagjai egyébként pont a napokban, egészen pontosan június 3-án adtak ki egy közleményt, amelyben tudatták, hogy túlteljesítették a vállalásukat: a turné első két évének közvetlen szén-dioxid-kibocsátása 59 százalékkal lett kevesebb, mint az előző, 2016-17-es körútjuk esetében. A közleményből az is kiderül, hogy a jegyeladások után eddigi 7 millió fát ültettek el.

Űrutazás négy felvonásban

A turné apropóját adó Music of the Spheres az eddig kiadott kilenc stúdióalbum közül – a 2011-es Mylo Xyloto után – a Coldplay második konceptlemeze. A korong dalai egy The Spheres nevű fiktív bolygórendszert írnak le, az abban található planétákhoz, műholdakhoz és csillagokhoz kötődve. Ennek megfelelően a koncerten is a világűr atmoszféráját teremti meg a zenekar a színpadképpel, a vizuálokkal és a közönséget a produkció részévé tevő, világító karkötők segítségével, amelyeket érkezéskor az aréna területén vehetnek magukhoz a rajongók. A karperecek életre keltéséhez a koncert alatt infravörös technológiát alkalmaznak, amellyel különböző adatokat lehet küldeni meghatározott helyekre – így hozzák létre azokat a speciális effekteket, amelyek a tömeget szinte videóvászonná változtatják a show közben.

Megtelt a Puskás Aréna, de nem csak magyarokkal

Információink szerint a zenekar tagjai pénteken érkeztek Budapestre, szombat este pedig már a Coldplay színeiben tündökölt a Puskás Aréna. Koncertenként 55 ezer jegyet értékesítettek. Már régóta sold out volt mindhárom buli, az utolsó pillanatban viszont elérhetővé vált még néhány belépő, amit a produkció eddig technikai okokból tartott vissza. Vasárnap este 6 óra körül érkeztem a Puskás Arénához, már akkor nagy volt a tömeg a bejáratoknál, noha a Coldplay csak fél 9-kor állt színpadra. Ahogy bóklásztam a helyszínen, elég gyorsan megállapítottam, hogy erre a koncertre bizony a magyarok mellett egy csomó külföldi is érkezett, és nemcsak a környező országokból, hanem jóval messzebbről is.

Kifogott a nyelvünk Chris Martinon

Budapesten Solére és Maisie Peters lépett fel a főhősök előtt a Puskásban, utóbbi valamivel 8 óra előtt búcsúzott el a közönségtől. Ezután következett a zenekar környezetvédelmi törekvéseit népszerűsítő videók levetítése. Fél 9 körül végre elindult az E.T. Flying című betétdala, és megjelentek a kivetítőn a backstage felől a színpadra igyekvő zenészek, akiket végig hangos ováció kísért az útjukon. Chris Martin magyarul is próbálkozott, de nevetve megjegyezte, hogy a magyar nyelv borzasztóan nehéz.

Meghökkentő kéréssel szembesült az énekes

A „Moons-felvonás” a zenekar egyik legpörgősebb számával, a fülbemászó dallamú Viva la Vidával indult. Ahogy minden koncertállomáson, most is elérkezett az a pillanat, amikor Chris Martin rajongókat hív fel maga mellé a színpadra. Egyik rajongó az Oasis Don’t Look Back in Anger című számát szerette volna hallani, amit Chris Martin készségesen elő is adott, bár viccelődve megkérdezte, hogy biztosan jó koncerten van-e a lány.

Mobilmentes tombolda

A harmadik etapban előkerült a The Weirdos bábzenekar egyik tagja, hogy együtt adják elő a Human Heart című számot. A Sky Full of Stars című szerzemény egyértelműen a koncert csúcspontja volt, amikor az énekes arra kérte a közönséget, hogy tegyék el a mobiltelefonjukat és próbáljanak meg egy dal erejéig száz százalékosan részt venni a produkcióban.

Budapesten debütált élőben a Coldplay új dala

A visszataps után a zenekar elgyalogolt a kifutó végéig, majd az emberek között átosontak a küzdőtéren elhelyezett kisszínpadhoz. Ott előadták a Sparks című dalt, majd arra kérték a jelenlévőket, hogy emeljék a magasba a kezüket és együttes erővel küldjék el a szeretetüket azoknak, akikre abban a pillanatban gondolnak. A meglepetés sem maradt el: június 13-án jelentette be a zenekar, hogy a Music of the Spheres folytatásaként, és egyben a 10. stúdióalbumuk előfutáraként június 21-én megjelentetnek egy új dalt feelslikeimfallinginlove címmel, amit teljes egészében élőben eljátszottak Budapesten.

Egyszer mindenképp látni kell

A Coldplay gigaprodukcióját világszerte méltatják. Egyrészt tényleg nagyszerű, hogy ennyire környezettudatosak, és sikerült megvalósítaniuk a zöldebb koncertezésre tett elképzeléseiket, másrészt egy olyan show-t raktak össze, amellyel már harmadik éve járják a világot, és még mindig telt házas bulikat adnak, ráadásul a legnagyobb helyszíneken. A zenészek hétfőn pihenőt tartanak, június 17-én és 18-án viszont visszatérnek a Puskás Arénába.