Kommandósok véget vetettek a túszejtésnek egy oroszországi börtönben

Oroszországban, a Rosztov-na-Donu városában található rosztovi 1-es számú előzetes letartóztatási központban kommandósok likvidálták a hat, állítólag az Iszlám Államot támogató férfi által elkövetett túszdrámát.

A vasárnapi esemény során a hat vádlott szökött meg a cellájából, és berontottak a szolgálati helyiségbe, ahol hozzájutottak a fegyverekhez. A műveleti osztály vezetőjét, Alexander B. alezredest, valamint egy fiatalabb felügyelőt ejtettek túszul. A helyszínre mentőegységek és az orosz nemzeti gárda is kiérkezett, a környéket lezárták.

A túszejtőkkel előbb tárgyalásokat folytattak, majd bevetették ellenük az OMON kommandót (különleges rendeltetésű rendőri egység). A késsel, tűzoltó szekercével és gumibottal felfegyverkezett rabok járművet követeltek, de a rendőrkommandó bevetése véget vetett a drámának. A FSZIN szerint a túszejtőket likvidálták, a túszok sértetlenek maradtak.

Az öt vádlott közül többen terrorizmus gyanújával vannak fogva, és sikerült betörniük cellájuk ablakrácsait, mielőtt a szolgálati helyiségbe törtek volna be. A SIZO–1 intézet, ahol az események zajlottak, „normál üzemmódban” működik, és a helyzetet ellenőrzés alatt tartják – áll a Büntetés-végrehajtási Szövetségi Szolgálat (FSIN) helyi osztályának közleményében. Az orosz RIA állami hírügynökség azonosítatlan forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a túszejtők terrorizmussal vádoltak fogvatartottak. Az incidens miatt a központ környékén korlátozták a közúti forgalmat.

A moszkvai hatóság szerint az elkövetők közül többen az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet követői voltak. Hármójukat, az Ingusföldön élő Samil Akijevet, Tamerlan Girejevet és Azamat Cickijevet tavaly decemberében több terrorista bűncselekményben találta bűnösnek a bíróság, egyebek között abban, hogy Karacsáj- és Cserkeszföld legfelsőbb bíróságának felrobbantására készültek.

Girejev és Akijev egyaránt 18, Cickijev pedig 18,5 évi szabadságvesztést kapott. Az ítélet nem emelkedett jogerőre. A bűnüldöző hatóságok ellenőrzik azt a verziót, hogy az őrizetesek akcióját nem kívülről koordinálták-e. A Telegramon terjedő felvételek tanúsága szerint az egyik túszejtő az Iszlám Állam szimbólumával ellátott fejpántot viselt, és késsel hadonászott az egyik őr mellett. Az elítéltek azért voltak rács mögött, mert összefüggésbe hozták őket a márciusi, moszkvai terrortámadással, egy részüket már el is ítélték terrorizmusért. Az oroszok szerint egyébként Kijevig érnek a terrortámadás nyomai, a külügy szerint pedig nehéz elhinni, hogy az Iszlám Állam képes lett volna önállóan erre a támadásra, hiába vállalták magukra. Kijev visszautasította a vádakat.