Az EU és Szerbia megerősített határvédelmi együttműködésről döntött

Az Európai Unió és Szerbia megállapodást írt alá a migrációs és határigazgatási együttműködés megerősítéséről, amely lehetővé teszi a Frontex számára, hogy Szerbia összes határán fokozottabban működjön együtt.

Az Európai Bizottság által 2022 decemberében előterjesztett cselekvési terv eredményeként jött létre a megállapodás, amely hozzájárul az illegális bevándorlás és a határokon átnyúló bűnözés csökkentéséhez és a biztonság növeléséhez a Nyugat-Balkánon. Ylva Johansson belügyi biztos és Ivica Dačić szerb belügyminiszter aláírása révén a Frontex közös műveleteket hajthat végre Szerbia területén, beleértve a nem uniós országokkal közös határokat is.

Jelenleg a Frontex több mint 480 tisztviselőt állomásoztat a Nyugat-Balkánon, és 111 tisztviselőt már bevetett Szerbiában, a Magyarországgal és Bulgáriával közös határon folyamatban lévő közös műveletek keretében. A megerősített operatív együttműködés az illegális migráció kezelésében és a régió biztonságának további fokozásában játszik szerepet.

A megállapodás hatálybalépése az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyásától, valamint a szerb nemzeti ratifikációs eljárás lezárásától függ. Hatálybalépését követően a Frontex állandó alakulatai Szerbia egész területén bevethetők lesznek. Ez az ötödik hasonló megállapodás a Frontex megerősített mandátumán alapul, követve a Moldovával, Észak-Macedóniával, Montenegróval és Albániával kötött egyezményeket.

Az EU az előcsatlakozási támogatási eszköz (IPA) révén támogatást, képzést, határőrizeti tisztviselők kiküldését és felszerelést biztosít a nyugat-balkáni partnereknek, a tagállamok kétoldalú intézkedéseivel összehangolva.

Margaritis Schinas, az európai életmódunk előmozdításáért felelős alelnök szerint az EU támogatja és továbbra is támogatni fogja Szerbiát a migráció kezelésében, és az új megállapodás ezt a támogatást konkrétan is kifejezi. Ylva Johansson belügyi biztos hozzátette, hogy Szerbia kulcsfontosságú partner az EU számára a migráció útvonalak mentén történő kezelésében, és már többször is tanúja volt a szerb határőrök és a Frontex munkatársai közötti kiváló együttműködésnek.

A friss megállapodás értelmében nem csak az EU-s tagországokkal – Magyarországgal, Bulgáriával, Romániával és Horvátországgal – közös határszakaszokon, hanem a nem uniós országokkal – Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, Észak-Macedóniával és Koszovóval – közös határszakaszokon is folytatódik majd az ellenőrzés.

Ylva Johansson a megállapodás aláírása mellett egy 65 gépjárműből álló EU-s adományt is átadott a szerb belügyminisztériumnak, amelyek a határellenőrzés hatékonyságát segítik majd.