Kenyai rendőrkontingens érkezett Haitira

Megérkezett kedden Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be az első kenyai rendőrkontingens, amelyet a bűnbandák elleni küzdelem támogatására vezényeltek a karibi országba egy májusban kötött kétoldalú megállapodás alapján.

A kenyai államfő, William Ruto találkozott a misszióban részt vevő rendőrökkel indulásuk előtt. A zártkörű rendezvényen Ruto azt hangoztatta, hogy a küldetés az egyik legsürgetőbb és legfontosabb világszolidaritási misszió. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly októberben Haiti kérelmére engedélyezte egy háromezer fős nemzetközi rendőrségi misszió odavezénylését, amelynek vezetését Kenya vállalta, és ezer emberrel hozzájárul a küldetéshez.

Haitin évtizedek óta ingatag a belpolitikai helyzet, és hónapok óta kegyetlen bűnbandák tartják rettegésben az országot, főleg a fővárost. Az ENSZ szerint Port-au-Prince területének mintegy 80 százalékát már ellenőrzésük alá vonták a bűnbandák, és próbálják kiterjeszteni befolyásukat az állam más részeire is. Az erőszakhullám tovább súlyosbítja az amúgy is sanyarú ellátási helyzetet, a karibi szigetország 11 millió lakosának csaknem fele számára nem biztosított az élelmiszerellátás.

A kenyaiak nem csak a nemzetközi békefenntartásban vesznek részt, hanem a sport terén is próbálnak pozitív változást elérni. Isaac Mburu Wanyoike, egy kenyai vívóklub alapítója, a nyomornegyedben élő fiataloknak próbál új reményt adni a vívás sportágán keresztül. A klub tagjai az utcán, szeméthalmok között edzenek, hogy felhívják a figyelmet a vívásra mint sportágra, és hogy biztonságos közösséget nyújtsanak a fiataloknak, távol tartva őket a bűnözéstől, a kábítószerektől és a fiatalkori terhességtől. A klubnak mára már 45 diákja van, akik úgy érzik, az edző kezdeményezése megváltoztatta az életüket.