Árvizek sújtják Kínát

Mintegy 36 ezer embert kellett evakuálni a délkelet-kínai Fucsien tartományban a heves esőzések okozta árvizek miatt - közölték a helyi katasztrófavédelmi hatóságok.

A tartomány több térségében napok óta tartó heves esőzések komoly károkat okoztak, többek között a mezőgazdaságban is jelentős veszteséget előidézve: 12 350 hektáron a termésben 1,61 milliárd jüan (84 milliárd forint) értékű kár keletkezett. Az ítéletidő következtében összesen 179 800 ember élete vált nehézzé a hatóságok beszámolója szerint.

A kínai meteorológiai központ előrejelzése szerint a következő napokban további nyolc tartományban is hasonlóan heves esőzésekre és viharokra kell felkészülni. A vízgazdálkodási minisztérium és a meteorológiai szolgálat ezért narancs fokozatú riasztást adott ki, és áradások veszélyére figyelmeztetett az érintett területeken.

Különösen nagy a veszély Csöcsiang tartomány egyes délnyugati részein és Fucsien északi területein, ahol a hegyi patakok zuhatagokká változása miatt a négyfokozatú skálán a legmagasabb, piros jelzésű riasztást is kiadták. A helyi kormányzatokat óvintézkedések meghozatalára szólították fel, hogy megelőzzék a további károkat és veszélyeket.

Magyarországon is árvízhelyzet volt

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Duna árhulláma mindenhol tetőzött az országban, azonban már csak két városban elsőfokú készültség van érvényben, de a folyó már ott is apad.

Az elmúlt két hétben mindennap 0–24 órás szolgálatot láttak el a vízügyesek. Csúcsidőben a dunai árhullámnál 317 vízügyes szakember vett részt a munkában, a Rábánál pedig 528-an dolgoztak a gátakon (vízügy, civilek, társszervek), míg 34 vízügyes szakember az OMIT tagjaként a védekezés összehangolását koordinálta.