Teherán visszautasítja a G7 csoport vádjait

Teherán határozottan visszautasította a G7 csoportnak az iráni atomprogramra vonatkozó állításait, amelyek szerint az ország nukleáris programjának eszkalációja miatt aggódnak a hét legfejlettebb ipari ország vezetői.

Nászir Kanaáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint Teherán "konstruktív párbeszédet és technikai együttműködést" folytat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), miközben egyes országok "hamis állításokat tesznek az Irán ellen hozott szankciók folytatása érdekében". Kanaáni politikailag elfogultnak minősítette az iráni urándúsítással kapcsolatos NAÜ-álláspontot, és felszólította a G7 csoportot, hogy határolódjon el "a múlt romboló politikájától".

A G7-tagállamok vezetői pénteki nyilatkozatukban arra szólították fel Iránt, hogy állítsa le a folyamatos urándúsítási tevékenységet, amelynek állítólag nincs hiteles polgári indoka, és követeltek meggyőző garanciákat arra vonatkozóan, hogy Teherán együttműködik a NAÜ megfigyelési és ellenőrzési mechanizmusával. A közlemény szerint a G7 készen áll új intézkedéseket hozni, amennyiben Teherán ballisztikus rakétákat adna át Oroszországnak.

Az ENSZ atomenergetikai ügynökségének jelentése szerint Irán rövid idő alatt további urándúsító centrifugákat helyezett üzembe Fordóban, és megkezdte újabb gépek telepítését. A NAÜ múlt heti határozatában arra szólította fel Teheránt, hogy fokozza együttműködését az ügynökséggel, és vonja vissza az ellenőreinek kitiltásáról szóló rendeletét. Jelenleg Irán akár 60 százalékos tisztaságú uránt is képes dúsítani, ami közel áll a fegyverminőségű, 90 százalékos szinthez. A NAÜ adatai szerint Irán elegendő anyagot dúsított erre a szintre ahhoz, hogy ha tovább dúsítanák, három nukleáris fegyvert gyárthasson belőle.

Minden olyan kísérlet, amely az ukrajnai háborút az Irán és Oroszország közötti kétoldalú együttműködéssel próbálja összekapcsolni, csak elfogult politikai célokat szolgál – tette hozzá Kanaáni.