Putyin kész tárgyalni a békéről, de van egy feltétele

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem zárja ki a tárgyalásokat Ukrajnával, ám ehhez bizonyos garanciákra van szükség a tárgyalások hitelességének biztosításához - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap.

A világ vezetői vasárnap egy nagyszabású svájci csúcstalálkozó második napján gyűltek össze, hogy közös álláspontot alakítsanak ki Oroszország ukrajnai inváziójának elítélésében. A Buergenstock üdülőhelyen tartott kétnapos rendezvényen több mint 90 ország képviselői vettek részt, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jogállamiság helyreállítható, és reméli, hogy minél hamarabb eredményeket tudnak elérni a békefolyamatban. Zelenszkij szerint az ENSZ Alapokmány teljes hatékonyságát vissza lehet állítani, ha a világ vezetői egységesen lépnek fel Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának védelmében.

A csúcstalálkozó végleges nyilatkozatának tervezete többek között felszólít arra is, hogy a háborús felek állítsák vissza az ukrán ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű és az Azovi-tengeri kikötők felett.

A svájci esemény különlegessége abban rejlett, hogy Oroszországot nem hívták meg ezekre a tárgyalásokra.

Peszkov szerint Putyin elnök kész tárgyalni, de ennek feltételei vannak. "Olyan garanciákra van szükségünk, amelyek biztosítják, hogy a tárgyalások nem csupán időhúzásra szolgálnak" - mondta Peszkov. A buergenstocki találkozó során több fontos kérdés is napirendre került, mint például a tűzszünet betartása, a humanitárius segélyek biztosítása és az orosz-ukrán határ ellenőrzése, amelyekben a résztvevők gyors előrelépésre szólítottak fel.