Európa legerősebb országai közös harckocsit építenek

A harckocsik fejlesztése továbbra is napirenden van Európában, annak ellenére, hogy az ukrajnai háborúban jelentős veszteségeket szenvednek. A francia-német KNDS konzorcium legújabb prototípusa, a Leopard 2 A-RC 3.0 hamarosan bemutatkozik, és versenyre kelhet a magyar részvétellel fejlesztett KF51 Panther harckocsival.

Az új európai harckocsi fejlesztése nem új keletű terv, hiszen Franciaország és Németország már 2014 óta tervezgeti egy közös harcjármű létrehozását. A KNDS, amely a német Leopard és a francia Leclerc harckocsikat gyártó cégek vegyesvállalata, több prototípust is bemutatott az évek során. Az idei Eurosatory expón egy új változat, a Leopard 2 A-RC 3.0 kerül bemutatásra, amely a Leopard-család továbbfejlesztése lehet, nem pedig az MGCS-projekt része.

Az új Leopard és Leclerc harckocsik rövidtávú megoldásnak tekinthetők, amíg az MGCS-platform életképessé válik. Az MGCS célja egy magas modularitású, közös harckocsiplatform létrehozása, amely gyorsan és hatékonyan szabható a megrendelő igényeihez. A Leopard 2 A-RC 3.0 fejlesztése ebben a folyamatban egy lépcsőfoknak tekinthető.

Az új harckocsi jellemzői között szerepel a különböző kaliberű lövegekkel való felszerelhetőség, a moduláris páncélzat, a háromfős legénység által irányított torony, aktív védelmi rendszerek, légvédelmi gépágyú, páncéltörőrakéta-indító, és egy üzemanyag-barát motor. Össztömege 60 tonna lesz, és hasonlóságot mutat az amerikai AbramsX projekttel.

A KF51 Panther, amelyet a német Rheinmetall hadiipari vállalat fejleszt, szintén jelentős innovációkat tartalmaz, mint például a 130 milliméteres harckocsiágyú, a mesterséges intelligencia által asszisztált tűzvezető rendszer, kibervédelmi és elektronikus harcászati rendszerek, valamint egy drónkezelő irányítófelület. A magyar kormány bejelentette, hogy részt vesz az új harcjármű fejlesztésében, és a Rheinmetall már működtet Magyarországon egy K+F képességgel is rendelkező üzemet.

A Rheinmetall célja, hogy a Panther ár/érték arányban kedvező legyen, és a KNDS nyugat-európai, míg a Rheinmetall Kelet-Európai és Közel-Keleti piacokra koncentráljon. A KF51 Panther gyártása és rendszeresítése Ukrajnában üzleti lehetőséget jelenthet a Rheinmetall magyarországi ágának, de a magyar kormány jelenleg blokkolja az ukrán haderőnek való fegyverszállítást. Emellett a dél-koreai hadiipar is megjelent az európai piacon, amely technológiai és árazási szempontból fenyegetést jelenthet a német és francia hadiipari cégek számára.

A Rheinmetall aktív támogatója Ukrajnának, és lobbizik a haditechnikai felszerelések szállításáért. Ha Ukrajna KF51 Panther harckocsikat kap, az a Rheinmetall számára kedvező megrendeléseket eredményezhet. A Panther hosszabb távú projekt, de az első Lynx lövészpáncélosokat már 2024 végére ígérik Ukrajnának.