Christian Eriksen három év után tér vissza az Európa-bajnokságra

Három évvel ezelőtti szívmegállása után Christian Eriksen, a dán válogatott középpályása, újra az Európa-bajnokságra készül. A játékos, aki a legutóbbi tornán összeesett a pályán, most FA-kupa győztesként és a Manchester United tagjaként tér vissza a nemzetközi porondra.

A 32 éves Eriksen a vasárnapi, Szlovénia elleni mérkőzés előtti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy bár nem felejtette el a történteket, nem tartja vissza semmi a játéktól. "Egyszerűen csak várom, hogy játszhassak" – nyilatkozta a Kicker beszámolója szerint. Eriksen célja az volt, hogy visszatérjen a legmagasabb szintre, és úgy érzi, sikerült elérnie ezt a célt. A tornával kapcsolatban nincsenek nagy elvárásai, már az is öröm számára, ha több meccsen is pályára léphet.

Kasper Hjulmand, a dán válogatott szövetségi kapitánya meg van győződve arról, hogy Eriksen múltbeli traumája nem fogja befolyásolni a játékát. Hjulmand szerint Eriksen játékintelligenciája kiemelkedő, és amikor ő jól játszik, az egész csapat teljesítménye javul.

A dán válogatott az előző Európa-bajnokságon meglepetést okozott, amikor az elődöntőig jutottak, de a 2022-es világbajnokságon már kevésbé voltak sikeresek, csoportjukban az utolsó helyen végeztek. A mostani Európa-bajnokságon egy viszonylag kiegyenlített csoportba kerültek, ahol az angolokkal, a szerbekkel és a szlovénokkal mérkőznek meg. Az első meccsük a szlovénok ellen vasárnap 16 órakor kezdődik Stuttgartban.

A legutóbbi Európa-bajnokságon majdnem tragédiával végződő meccs után, Eriksen 1100 nappal később, a szlovénok elleni mérkőzésen győztes gólt szerzett, amelyet a 17. percben ért el egy gyorsan elvégzett bedobás és Jonas Wind sarokkal tálalt passza után. A mérkőzés végül 1-1-es döntetlennel zárult, miután Erik Janža a 77. percben egyenlített egy szögletből kicsorgó labdára elvégzett kapáslövéssel.

A dánok a mérkőzés során többször is közel jártak ahhoz, hogy tovább növeljék az előnyüket, de a szlovénok védelme és kapusuk, Jan Oblak többször is megakadályozta ezt. A szlovénok a lefújást követően úgy ünnepeltek, mintha csak győztek volna, hiszen korábbi egyetlen szereplésükön, 2000-ben még nyeretlenek voltak a kontinenstorna történetében.

Szlovénia–Dánia 1-1

  • gól: Janža (77'), illetve Eriksen (17')
  • sárga lapok: Stojanović (53'), Celar (84'), illetve Hjulmand (49')