Amerikai hadiipari alkalmazottak utazhatnak Ukrajnába

A Biden-adminisztráció tervei szerint lehetővé tehetik, hogy amerikai hadiipari cégek alkalmazottai Ukrajnába utazzanak, hogy segítsék az ukránokat az amerikaiaktól kapott fegyverrendszerek fenntartásában és javításában, anélkül, hogy az amerikai hadsereg közvetlenül részt venne a konfliktusban.

A CNN négy kormányzati forrása szerint az amerikai elnök továbbra is elkötelezett amellett, hogy ne küldjenek amerikai csapatokat Ukrajnába, és bár a szerződéses hadiipari alkalmazottak beutazásáról még nem született meg a végső döntés, az intézkedés még az idei évben életbe léphetne. Az amerikai hadügyminisztérium szerződéses partnerei így először léphetnének ukrán területre az orosz támadás óta.

Az elmúlt két év amerikai politikája az volt, hogy távol tartsák az amerikai állampolgárokat az ukrajnai háborús zónától. Ennek következtében, ha amerikai eredetű fegyverek vagy rendszerek meghibásodtak vagy karbantartásra szorultak, azokat a NATO-tagországokba, például Lengyelországba vagy Romániába kellett szállítani a szükséges javítások elvégzéséhez.

Az amerikai vezetés reményei szerint a változtatás jelentősen felgyorsítaná a javítási és karbantartási folyamatokat. Az ilyen típusú, állandó karbantartást igénylő fejlett fegyverrendszerek közé tartozik majd az idén leszállítandó F16-os vadászgép-kötelék is.