Viharos előrejelzés: meteorológiai figyelmeztetés és riasztás kiadva

Az ország több részén is heves zivatarokra és jelentős csapadékra kell számítani szerdán, amelyek akár a havi csapadékmennyiséget is elérhetik. A Dunántúlon és az ország középső, északi részein 20-30 mm-nél több eső is várható, helyenként jégesővel és viharos széllökésekkel kísérve.

Az éjszakai órákban érkező zivatarok elsősorban a Dunántúlon és az ország középső, északi területein okozhatnak gondot, ahol a csapadékmennyiség meghaladhatja a 20-30 mm-t. A csapadékintenzitás időnként csökkenhet, de a délutáni és esti órákban újabb zivatarok várhatók, amelyek részben egy délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek, és villámárvizeket is okozhatnak. Szerdán az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye, de délutántól éjfélig egyre többfelé várhatóak zivatarok.

A meteorológusok szerint a Dunántúl keleti és középső részein, valamint az ország középső területein a csapadék mennyisége elérheti, sőt meghaladhatja a havi átlagot, azaz a 70-75 mm-t. A heves esőzéseket villámcsapások és akár 1-3 centiméteres jégdarabok is kísérhetik, miközben a szél sebessége elérheti a 60-90 km/órát.

A HungaroMet másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatarra és felhőszakadásra több megyében, és riasztást is kiadtak bizonyos járásokra. A figyelmeztetés érinti:

  • Pest Vármegye (és Budapest)
  • Bács-Kiskun Vármegye
  • Baranya Vármegye
  • Somogy Vármegye
  • Tolna Vármegye.

Ezen kívül Fejér és Veszprém vármegyében is kiadták a másodfokú figyelmeztetést, ahol intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A riasztás szerint elsősorban az ország délnyugati felében, illetve a középső országrészben néhol felhőszakadás (> 50 mm), 90 km/h feletti széllökés, jégeső (> 2-3 cm) előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel. Késő estére általában 20 és 26 fok közé hűl le a levegő. A zivatarok után hirtelen több fokkal hűvösebb lesz. Hasonló időre számíthatunk csütörtökön is, míg pénteken már több napsütésre számíthatunk, záporok, zivatarok már inkább csak keleten, északkeleten alakulhatnak ki. Hétvégén pedig újra beüt a kánikula, szombaton 29-34, vasárnap 31-37 fok várható, és csak néhol, helyenként északon, északnyugaton alakulhat ki egy-egy frissítő zápor, zivatar.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.