Albán tréfa és angol-szerb összecsapás: Feszült hangulat a szurkolói táborokban

Az albán szurkolók egy különleges módszerrel provokálták az olasz drukkereket: spagettit törtek ketté azok szeme láttára, míg Gelsenkirchenben az angol és szerb szurkolók összecsaptak a vasárnap esti meccs előtt.

A szerb-angol mérkőzésre készülve a szervezők csökkentett alkoholtartalmú sört kínálnak, és arra buzdítják a szurkolókat, hogy inkább ne alkoholizáljanak, hanem más módon szórakozzanak. Ezzel szemben az albán szurkolók egy viccesebb megközelítést választottak az olaszok elleni meccs előtt. Egy Instagramra feltöltött videón látható, ahogy az albánok az olasz szurkolók előtt kettétörnek egy-egy spagettit, ezzel mélyen sértve az olaszok gasztronómiai büszkeségét.

A videón az is megfigyelhető, hogy az olaszok humorral veszik a dolgot, és térden állva könyörögnek, hogy ne tegyék ezt.

Az albánok további tréfákat is kitalálhattak volna, például ananászos pizzát ehettek volna az olaszok előtt, vagy akár ketchupot is tehettek volna rá, de végül nem mentek el ilyen szélsőségekig.

Ezzel szemben Gelsenkirchenben a hangulat jóval feszültebb volt. Az angol és a szerb szurkolók összecsaptak a vasárnap esti meccs előtt. A The Guardian beszámolója szerint egy randalírozó angol csoport támadt néhány tucat szerb szurkolóra, akik egy kocsma előtt várakoztak. Az angolok különböző tárgyakat dobáltak az esti ellenfél szurkolói felé, és a rendbontásnak csak a helyszínre érkező 200 német rohamrendőr tudott véget vetni. Egy angol szurkoló súlyos fejsérülést szenvedett, akit a helyszínen elláttak, de a nevét nem volt hajlandó elárulni a hatóságoknak.

Az interneten terjedő videókon látható, amint asztalokat, székeket és üvegpoharakat dobálnak a főtér melletti mellékutcában. A német rendőrség már korábban elismerte, hogy előre féltek a vasárnap esti angol-szerb Eb-meccs miatt a szurkolói verekedésekről, és a gelsenkircheni rendőrség egyenesen odáig ment, hogy alkoholfogyasztás helyett a füvezést ajánlotta az angoloknak, mert arról inkább lenyugszanak, mintsem hogy erőszakossá válnak.

A mérkőzésen végül Anglia egy gyors góllal, majd tartalékos, a saját szurkolóik idegeivel játszó célfutballal nyert 1-0-ra Szerbia ellen. Jude Bellingham a 13. percben fejelte be a győztes gólt, amivel Anglia jó helyzetből várhatja a következő meccsét. A szerb csapat aktívabb volt a második félidőben, de nem sikerült egyenlíteniük, így Anglia megőrizte előnyét a meccs végéig.

Végül csak találgatni lehet, milyen fogadtatásban részesülhetnek a magyar szurkolók. Talán nem engednék őket enni, amint felszállnak a vonatra, vagy éppen Bukarestből érkezőként köszöntenék őket, esetleg azzal a kérdéssel, hogy "you are from Hungary, are you hungry?". Az angol és szerb válogatottak vasárnap este 9 órakor csaptak össze a gelsenkircheni Arena AufSchalke stadionban a C csoport második meccsén, amelyről élő szöveges tudósítást is olvashattak a hvg.hu-n.