A Semmelweis nyerte a legjobb film díját a Magyar Mozgókép Fesztiválon

A Semmelweis című film kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezett Magyar Mozgókép Fesztiválon, melyet a Nemzeti Filmintézet és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezett június 12. és 15. között.

A fesztivál során huszonkét kategóriában adták át a díjakat, ahol Koltai Lajos a Semmelweis alkotójaként a legjobb rendezőnek járó elismerést is kiérdemelte. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője a legjobb elsőfilmes díját vehette át, míg a Bolond Istók a legjobb tévéfilmnek járó díjat kapta. A legjobb női főszereplő díját Törőcsik Franciska érdemelte ki a Cicaverzum című filmért, Bezerédi Zoltán pedig a Lefkovicsék gyászolnakban nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb férfi főszereplő díját.

A legjobb férfi mellékszereplőnek Gálffi László, a legjobb női mellékszereplőnek pedig Mészáros Blanka bizonyult, mindketten a Semmelweis filmjükért kapták meg a díjat. Idén először ítélték oda a legjobb producer díját, amelyet Zákonyi S. Tamás nyert A nemzet aranyai című dokumentumfilmjéért, amely a legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában is győzedelmeskedett, és a közönségdíjat is elnyerte. A diákzsűri díját a Kojot négy lelke kapta, amely a legjobb egész estés animációs filmnek járó díjat is megkapta.

A díjazottakat ötfős szakmai zsűri választotta ki, Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész elnöksége alatt. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró voltak.

A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta. A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba vihette haza a Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki című munkájáért. A legjobb tévésorozat kategóriában Madarász Isti rendezésében a Tündérkert – Kísértések korának ítélte a díjat a zsűri.

Az operatőrök között Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást találta a zsűri a Mesterjátszmáért. A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vehette át a Valami madarakért, a legjobb zeneszerző díját pedig Pacsay Attila kapta a Semmelweis zenéjéért. A legjobb vágó díját a Libertate '89 – Nagyszebenért Lemhényi Réka vihette haza, a legjobb díszlettervezőnek (Semmelweis) Pater Sparrowt tartotta a zsűri. A legjobb jelmez díját Zelenka Nórának ítélték a Majdnem menyasszony című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Tóth Anikó kapta a Tündérkert - Kísértések korának.

A DUNAMSZ és MTVA Huszárik Zoltán-díját posztumusz Vitézy Lászlónak ítélték.

(Borítókép: MOZ.GO - Magyar Mozgókép Fesztivál / Fotó: Ladóczki Balázs)