Napvédelemre figyelmeztet a HungaroMet

Akár 30 fok is lehet ma, és a normál bőrtípusnál negyed óra alatt már leéghetünk. A HungaroMet szerint vasárnap Magyarország több régiójában nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható.

A Dél-Dunántúlon, valamint a Dél- és az Észak-Alföld területeinek jelentős részén az UV-index meghaladja majd a 7-es értéket. Ezért a HungaroMet azt kéri, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen.

A szakemberek azt javasolják, hogy napközben, 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, viseljünk vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjunk fényvédő krémeket. Normál bőrtípusnál már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul, ami tovább növeli a leégés veszélyét. A jövő hét során akár 40 fokot is mutathatnak a hőmérők, így a kánikula idején különösen fontos lesz a megfelelő védekezés.

A Balaton vize jelenleg 23 fokos Keszthelynél, ami a következő napokban még tovább melegedhet, így a tó hűsítő megoldást kínálhat a forróságban. A Velencei-tó vize Agárdon jelenleg 21 fokos, ami szintén kellemes lehetőséget biztosít a hőség elkerülésére.

A nyári időjárás még nem az igazi arcát mutatja, de a Balaton környékét már most rengetegen választják úti célnak, így a helyi turizmus is felfelé ível. Azonban a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a napozással csak óvatosan, mivel az erős UV-B sugárzás komoly bőrkárosodást okozhat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras