Lakcímkártya hiánya miatt követelik vissza a családi támogatást

Szandra és családja 2019-ben talált rá egy budaörsi társasházra, hitelt és tízmillió forintos Családi Otthonteremtési Támogatást (csok) is igénybe vettek az adásvételi szerződés finanszírozására. Az ingatlan átadása csúszott, így 2021-ben szívességi lakáshasználati szerződést kötöttek, ami lehetővé tette a beköltözést tulajdonjog nélkül.

A társasház körüli papírmunka elrontása miatt azonban a földhivatali bejegyzés elhúzódott, és 2023-ig nem tudtak tulajdonjoghoz jutni, így hivatalosan nem is igényelhettek lakcímkártyát az ingatlanba. Szandra férje többszöri próbálkozás után, 2022 júliusában mégis sikerült lakcímkártyát szereznie, de a család nem egyszerre kapta meg a kártyáikat. A bank sem értesítette őket a lakcímkártyák bemutatásának szükségességéről, csak majdnem egy évvel később szólították fel őket a bemutatásra, amikor már hivatalosan is a tulajdonukban volt a lakás.

2023 februárjában a bank három napon belül követelte a lakcímkártyák bemutatását, ami a tulajdonjog megszerzése után gyorsan meg is történt. Egy hónappal később a kormányhivatal kereste meg őket, hogy bizonyítsák, miért nem tudtak korábban átjelentkezni.

Szandraék méltányossági kérelmet nyújtottak be, ügyvédet fogadtak, és összegyűjtötték a szükséges papírokat, de ez sem oldotta meg a helyzetet. 2023 októberében érkezett a levél, amelyben felszólították őket a csok-támogatás és egy kétmillió forintos büntetés visszafizetésére. A család válaszában csatolta a földhivatali és a szívességi lakhatási szerződést, valamint a szomszédok beszámolóit, de a bank mégis megvonta a hitel kamattámogatását, így a havi törlesztőrészletük megduplázódott.

Szandraék beperelték a kormányhivatalt, de az ügyben hónapokig nem történt előrelépés. A család jogi képviselője szerint a kormányhivatal a jogszabályt csak betű szerint tudja értelmezni, és a bíróság lehet az egyetlen felülvizsgálati fórum, ahol a jogalkotói szándékot is figyelembe veszik. Szandra aggódik a családja jövője miatt, ha nem nyerik meg a pert, mivel a bank továbbra is a kétszeres havi törtlesztőrészletet vonja. A kormányhivatal nem válaszolt a megkeresésre.