A Balatonnál idén ennyibe kerül a pihenés

A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a tavalyi árakhoz képest a hotelkategóriában az árak átlagosan öt százalékkal, míg a nem hotel kategóriájú szálláshelyek esetében 8,1 százalékkal emelkedtek.

A Balatonnál a szállásárak változatos képet mutatnak, hasonlatosan Párizshoz, ahol a gazdagok és a kevésbé tehetős turisták is megtalálják a maguknak megfelelő szállást. A kempingek árai például Zamárdiban 24 ezer forinttól kezdődnek, míg Balatonőszödön már 15 ezer forintért is találhatunk helyet. Faházakat kínáló kempingek esetében a déli parton 30-35 ezer forintos, az északi parton pedig 40 ezer forint feletti árakkal találkozhatunk. Gyenesdiáson egy családi apartman reggelivel 45 ezer forintba kerül, mely a Keszthelyi-hegység és a Balaton között helyezkedik el. Az apartmanok árai Alsóörsön 56 ezer forinttól, Balatonvilágoson 55 ezer forinttól, Keszthelyen pedig 39 ezer forinttól indulnak. A magasabb kategóriájú apartmanok árai 60 ezer forint felett kezdődnek.

Az árak emelkedését a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás is megerősítette. A hotelkategóriában az átlagos emelkedés öt százalék, míg a többi kategóriában 8,1 százalék. Ennek ellenére sok szálláshely kisebb mértékben emelt árat, figyelembe véve a vendégeket és a növekvő alapanyag- és energiaárakat. A teljes foglalások értéke hotelkategóriában három, nem hotelben 1,9 százalékkal nőtt, ami 4,9 százalékos javulást jelent az idén. A 3 csillagos szállodák átlagos bruttó szobaára június hónapra 30 ezer forint, míg a 4 csillagosoké 42 ezer forint körül van.

Az árakat befolyásolja az időszak, a helyszín és az események is. Például a Balaton Sound idején Zamárdiban vagy Balatonföldváron akár a duplájára is emelkedhetnek a szobaárak. Azonban ez elkerülhető, ha a nagy rendezvények időpontjától eltérő időszakban, vagy azoktól távolabb foglalunk szállást. Fontos, hogy a kiválasztott szálláshellyel felvegyük a kapcsolatot, mert így további kedvezményeket érhetünk el, például hosszabb tartózkodás esetén.

A wellness szolgáltatásokat kínáló szállodák esetében is emelkedtek az árak. Szezonon kívül egy 4 csillagos wellness szálló 2 személyes szobaára átlagosan 40-60 ezer forint, főszezonban pedig 20-25 százalékkal magasabb. A balatoni házak bérlése sem olcsó mulatság, szezonon kívül 25-190 ezer forint közötti áron érhetők el, főszezonban pedig itt is jellemző a 20-25 százalékos áremelkedés.

A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a szálláshelyek minőségében is történt előrelépés, köszönhetően a Kisfaludy-programnak és az új országos szálláshely-minősítésnek. A magánszálláshelyek kínálata óriási, így mindenki megtalálhatja a pénztárcájához mért optimális megoldást. A Szép-kártya használata előtt érdemes ellenőrizni a rajta lévő összeget, mivel gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok megfeledkeznek a felhasználható egyenlegről.