Peter Pellegrini beiktatása Szlovákia köztársasági elnökévé

Letette köztársasági elnöki esküjét Peter Pellegrini, és ezzel hivatalba lépett Szlovákia történetének hetedik államfőjeként. Az eskütételre a pozsonyi filharmónia épületében került sor szombaton, ahol az új államfő a szlovák nemzet és a területén élő nemzeti kisebbségek jólétéért tett ígéretet.

Pellegrini a beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy politikai meggyőződése szerint egy erős államra van szükség, amely mindig is szolgálni fogja állampolgárait és nem lesz teher számukra, valamint külső irányban is erős lesz. Kijelentette, hogy Szlovákia az Európai Unió és a NATO szilárd része marad, de soha nem fog félni attól, hogy szuverén hangját hallassa ezekben az intézményekben. Az új államfő szerint Szlovákia nemzeti és állami érdekei lesznek a legfontosabbak számára, és többet érnek számára, mint a hírességek tapsa, a sajtó dicsérete vagy a világ vezetőinek elismerése. Pellegrini azt is hozzátette, hogy államfőként egészséges viszonyra törekszik majd minden szomszédos országgal, és a belpolitikában a gondoskodó államért, az ember középpontba állításáért, valamint az elemi kultúra, a tisztelet és a méltóság politikai színpadán való érvényesüléséért fog dolgozni. Az elnöki eskütétel után Zuzana Čaputová, a távozó államfő, jelképesen átadta az államfői palotát Pellegrininek. Az ünnepség egy ünnepi ebéddel folytatódott, majd egy ünnepi fogadással ért véget a pozsonyi várban.

Az eseményen jelen volt többek között Vladimír Mečiar volt szlovák miniszterelnök, Miloš Zeman volt cseh köztársasági elnök, Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök, valamint Ivan Korčok, Pellegrini ellenfele az elnökválasztáson. Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

Peter Pellegrini a szavazók 53,1 százalékának támogatásával nyerte meg az elnökválasztást, míg ellenfele, Ivan Korčok 46,87 százalékot kapott. Pellegrini, aki 1975-ben született Besztercebányán és közgazdász végzettségű, korábban több kormánytisztséget is betöltött, és rövid ideig kormányfő is volt. Az elnökválasztás előtt a Hang párt elnökeként a parlament elnöki tisztét látta el.

Az ukrán-orosz háború kapcsán Pellegrini kiemelte, hogy mindent meg fog tenni a béke érdekében és a konfliktus további eszkalációja ellen.

Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás Facebook-bejegyzésben gratulált Peter Pellegrininek az államfői esküjének letételéhez, és jó munkát kívánt neki.