A hétvégi időjárás: Nyári meleg, de zivatarokkal és erős UV-B sugárzással

Bár a hőmérséklet már igazi nyári lesz, a zivatarok környezetében erős, viharos széllökések és nagyon erős UV-B sugárzás is várható.

A hétvége nem múlik el eső nélkül: vasárnap reggelig az ország északi részén és a középső tájakon megnövekszik a felhőzet, de vasárnap délelőtt csökken a felhők mennyisége. Ezt követően a keleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg a nyugati és délnyugati részeken kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja csak a napsütést.

Az Észak-Dunántúlon reggelig, vasárnap napközben pedig az északkeleti, keleti megyékben, valamint kis eséllyel a délnyugati határnál is előfordulhat zápor, zivatar.

A szélviszonyok is változatosak lesznek: a Nyugat-Dunántúlon szombaton erős lökések kísérhetik a déli szelet, majd a légmozgás egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és vasárnap nagy területen élénk lesz. Zivatar környezetében erős, viharos lökések is várhatók.

A hőmérsékleti viszonyokat tekintve a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 24 és 30 fok között várható.

A HungaroMet szombaton figyelmeztetett, hogy vasárnap Magyarország több régiójában, különösen a Dél-Dunántúlon, valamint a Dél- és az Észak-Alföld területein nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható. Az UV-index meghaladhatja majd a 7-es értéket. Fokozott védekezésre van szükség a napsugárzás okozta leégés ellen, különösen 11 és 15 óra között, amikor ajánlott kerülni a napozást, vállat takaró pólót viselni, szalmakalapot hordani, és fényvédő krémeket használni. Normál bőrtípusnál már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.