Magyar kutató is részt vett a szenzációs apokrif-másolat megfejtésében

Óriási felfedezést tettek a berlini Humboldt Egyetemen egy magyar kutató részvételével, aki segített azonosítani egy 1500 éves, eddig jelentéktelennek vélt papírdarabot, amely valójában egy apokrif evangélium másolata lehet.

A berlini Humboldt Egyetem teológiai tanszékén dolgozó Dr. Berkes Lajos és a Liège Egyetemen dolgozó kollégája, Gabriel Nocchi Macedo együttműködésének köszönhetően került napvilágra, hogy a régóta kallódó papírfoszlány valójában egy apokrif szöveg másolata, amely Jézus gyerekkoráról szólhat.

Az apokrif szövegek, bár nem részei a Bibliának, mégis fontosak lehetnek az Újszövetség hátterének megértésében. Ezeket az ókorban és a középkorban széles körben olvasták, és segíthetnek a keresztény hagyományok és történetek jobb megértésében.

A kézirat, amelyet sokáig csak egy régi jegyzetnek vagy bevásárló listának gondoltak, egy 11 x 5 centiméteres papiruszdarab, amely összesen 13 sornyi szöveget tartalmaz. Berkes és Macedo a szöveg alapos vizsgálata után azonosították, hogy a Tamás elbeszélései Jézus gyerekkoráról apokrif korai másolataként tekinthető meg.

A Tamás elbeszélései görögül íródott, és három jelentősebb kéziratban maradt ránk, amelyek latin, arab és örmény töredékeket is tartalmaznak. A szöveg Jézus 5 és 12 éves kora közötti legendákat mesél el, és több párhuzamot találhatunk benne bizonyos indiai krónikákkal, amelyek Krisna vagy Buddha gyermekkoráról szólnak.

A most felfedezett töredék egy olyan részlet lehet, amelyben az 5 éves Jézus agyagból formázott verebeket, és amikor apja, József megfeddi a szent sabbat tiszteletének elmulasztása miatt, Jézus tapsol és az agyaggalambok elrepülnek.

Michael Zellmann-Rohrer, a sydney-i Macquarie Egyetem papirológusa szerint a lelet izgalmas, és a keresztény szentírás sokféleségét bizonyítja. Hozzátette, hogy bár a kanonikus evangéliumok is beszámolnak Jézus születéséről, ez a kézirat a legkorábbi, amely részletesen tanúskodik Jézus gyermekkoráról.