Ámokfutó támadt a német szurkolókra az Eb nyitómeccse alatt

Késsel támadt a szurkolókra egy afgán férfi péntek este a németországi Magdeburg közelében tartott futballpartin. Egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek, az elkövető a kiérkező rendőrökre is rátámadt, akik végül lelőtték. Fokozódnak az előre sejtett kockázatok a bajnokság indulásával.

Megalapozott volt az aggodalom a várható erőszakos támadások miatt a pénteken kezdődött futball Európa-bajnokságon Németországban. Már az első napokban halálos áldozatot és több sérültet követelő támadás történt a szász-anhalti Wolmirstedt városában megrendezett zártkörű szurkolói összejövetelen.

A tartományi rendőrség szerint egy német család a foci-Eb Skócia elleni nyitómeccsének közös megtekintésére hívta barátait és szomszédait. Azonban egy ismeretlen, migránshátterű férfi megjelent az udvaron és három vendéget súlyosan megkéselt. A Magdeburgi Ügyészség tájékoztatása alapján a támadó korábban egy fiatal férfit is leszúrt, aki a helyszínen életét vesztette.

A gyilkosság után a férfi egy másik családi ház udvarára menekült, ahol fenyegetőzött, majd a szemközti ingatlanba tért át, ahol a támadás történt. A rendőrök kiérkezésekor a támadó rájuk is támadt, és a védekezés során elsütött lövések következtében később a kórházban meghalt.

Németországot sokkolta az eset, különösen a magas terrorriasztási szint mellett. A rendőrség, a terrorelhárítók és a biztonsági hatóságok példátlan készültségben vannak, de a támadásokat így sem sikerült elkerülni. A rendőrség egyelőre nem tudta tisztázni a bűncselekmény indítékát, és nyomozás indult az ügyben.

A késes támadások elszaporodtak Németországban, a rendőrségi statisztikák szerint naponta 25 ilyen eset történik. Tavaly közel kilencezer szúró fegyverrel okozott testi sérülést regisztráltak, és minden harmadik gyanúsított 21 év alatti volt, közel 87 százalékuk férfi, az elkövetők fele pedig bevándorló hátterű. Egy kriminológus szerint az arab országokban gyakori, hogy a férfiak kést hordanak maguknál, és ezek a gyakran mentális zavarokkal küzdő férfiak impulzívvá válhatnak, különösen ha úgy érzik, hogy hitüket sértik. Az európai focitorna megrendezése alkalmas lehet arra, hogy a radikalizálódott iszlamista bevándorlók haragja eszkalálódjon.