Pentagon titkos kampánya a kínai vakcina ellen

A COVID-19 világjárvány csúcspontján az amerikai hadsereg titkos kampányt indított, hogy aláássa a kínai vakcinák, különösen a Sinovac oltás biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos bizalmat, különös tekintettel a Fülöp-szigetekre.

A Reuters oknyomozó anyaga szerint a Pentagon célja egyértelmű volt: kétségeket ébreszteni a kínai vakcinák biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban, bosszúból azért, mert Peking Washingtonra akarta kenni a világjárványt. Ál-filippínó profilok, hamis accountok és internetes fiókok mögé bújva a közösségi médiában megjelent bejegyzések a kínai arcmaszkok, tesztkészletek és vakcinák minőségét kifogásolták. A Reuters által azonosított legalább 300 gyanús fiókot 2020 nyarán hozták létre, és a #Chinaangvirus volt a közös „jelszó”, ami filippínó nyelven azt jelenti, „Kína a vírus”.

A kampányban megjelent tagalog nyelvű tweetek Kínát hibáztatták a vírusért és a vakcináért, például egy 2020 júliusában közzétett üzenet szerint: "A COVID Kínából érkezett, és a vakcina is Kínából érkezett, ne bízzon Kínában!". Egy másik bejegyzés a kínai védőöltözeteket, arcmaszkokat és vakcinákat hamisnak nevezte, miközben a koronavírust valóságosnak állította.

A közösségimédia-cég, az Elon Musk által vezetett X gyorsan törölte a gyanús profilokat, miután rákérdeztek a tevékenységükre, és megállapították, hogy egy koordinált botkampány részei lehettek.

A Pentagon propagandakampánya nem csak Délkelet-Ázsiára korlátozódott, hanem a közép-ázsiai és közel-keleti közönségre is kiterjedt, ahol a kínai vakcináktól való félelmet szították, különösen a muszlim közösségekben, ahol a sertészselatin tartalmú oltásokat az iszlám törvények szerint tiltottnak állították be.

A titkos program Donald Trump elnöksége alatt indult és Joe Biden elnöksége alatt is folytatódott, annak ellenére, hogy a közösségi média vezetői figyelmeztették az új adminisztrációt a Pentagon álhírekkel való riogatására. A Biden adminisztráció csak 2021 tavaszán adta ki a vakcinaellenes kampány betiltását előíró rendeletet.

A védelmi minisztérium egy magas rangú tisztviselője elismerte, hogy az amerikai hadsereg valóban folytatott titkos propagandát a kínai vakcinák ellen, de részletekbe nem bonyolódott. A Pentagon a dezinformációs üzeneteit a Facebookon és az Instagramon is terjesztette, amivel felkeltették a Meta anyavállalat vezetőinek figyelmét.

A Facebook 2020 nyarán kereste meg a Pentagont, figyelmeztetve, hogy a dolgozóik azonosították a hadsereg hamis fiókjait, amelyek megsértették az irányelveiket, és téves információkat terjesztettek a COVID-ról. A katonaság azzal érvelt, hogy a fiókokat a terrorizmus elleni küzdelemre használták, és ígéretet tettek a COVID-hoz kapcsolódó propaganda leállítására, de néhány fiók továbbra is aktív maradt.

A Fülöp-szigetek nagykövetsége nem reagált a Reuters kérdéseire, beleértve azt is, hogy tudott-e a Pentagon műveletről. A Fülöp-szigeteki Egészségügyi Minisztérium szóvivője azonban azt mondta, hogy „a Reuters eredményei érdemesek arra, hogy a részt vevő országok illetékes hatóságai megvizsgálják őket”. Egyes fülöp-szigeteki segélyszervezeti munkások, amikor a Reuters tájékoztatta őket az amerikai katonai propaganda-erőfeszítésekről, felháborodásukat fejezték ki.

A Reuters szerint az amerikai hadsereg kampánya 2020 tavaszán kezdődött és 2021 közepéig tartott, nem csak a Fülöp-szigeteket, hanem más ázsiai országokat is célba vett. A Pentagon belső vizsgálatot rendelt el az ügyben. A kínai külügyminisztérium régóta állítja, hogy az amerikai kormány manipulálja a közösségi médiát és fals információkat terjeszt. Trump és Biden szóvivői nem reagáltak a Reuters megkeresésére.