Varga Mihály példátlan lépése, Brüsszel válasza a határkerítés finanszírozására

Biztos úr júniusi látogatása az első lépés abba az irányba, hogy Brüsszel nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből – jelentette be Varga Mihály, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa, Johannes Hahn a meghívására Magyarországra utazik, hogy megtekintse a déli határkerítést.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint Brüsszelben is kezd kínossá válni, hogy Magyarország saját pénzből finanszírozza a közös uniós határ védelmét. A miniszter kiemelte, hogy a migrációs válság olyan helyzetet eredményezett, amelyben az EU közös határainak védelmére vonatkozó, évtizedes konszenzus nem teljesül maradéktalanul. Magyarország 2015 óta körülbelül 1 millió illegális határátlépést hiúsított meg, és a migrációs nyomás növekszik, hiszen csak az idei évben már 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök.

Varga Mihály elérte célját, hiszen Johannes Hahn, az uniós költségvetési biztos elfogadta a meghívását, és június közepén Magyarországra látogat. A találkozó során a pénzügyminiszter szerint az első lépés megtételére kerülhet sor abba az irányba, hogy Brüsszel nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségek finanszírozásában.

A magyar kormány a migrációs válság kitörésétől kezdve a tavalyi év végéig nagyjából 1,6 milliárd eurót fordított határvédelemre, amelyhez az EU kevesebb mint 1 százalékkal járult hozzá. Ez a költség jelentős terhet ró a nemzeti költségvetésre, és ha az EU utólag a fenti összeg felét biztosítaná, az jelentős bevételt jelentene a magyar költségvetés számára. A pénzügyminiszter szerint Magyarország az Európai Unió leghatékonyabb határvédelmét állította fel a déli határnál, az erre fordított kiadások meghaladják a 700 milliárd forintot, miközben az uniós hozzájárulás mértéke ennek csupán néhány százaléka.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője szerint a határvédelem utólagos uniós megtérítése érdemi bevételt jelentene a költségvetésben, amely révén mérsékelhető lenne a hiány, és gyorsabb államadósság-mérséklést, valamint a gazdasági növekedés további támogatását tenne lehetővé.

Varga Mihály és Orbán Viktor miniszterelnök is kritizálta az EU-t, amiért napi 6 millió forinttal büntetik Magyarországot azért, mert védi Európát, és nem fogad be migránsokat. Azonban a büntetés nem a határkerítés miatt van, hanem mert az Európai Bíróság 2020 decemberében hozott egy ítéletet, amelyben megállapította, hogy az akkori magyar menekültügyi rendszer számos ponton sérti az uniós jogot.