Rolleres tragédia Szabolcsban: kátyú okozhatta a végzetes esést

Vasárnap délelőtt tragikus baleset történt Nyírtelken, ahol egy rolleres felborult, és a baleset következtében életét vesztette.

A szon.hu és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hírportál beszámolója szerint a balesetet egy kátyú okozhatta, amelybe a rolleres beleesett. A helyszínre érkező mentőegységek és mentőhelikopter ellenére a férfi életét már nem lehetett megmenteni.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása alapján a balesetben egy középkorú férfi sérült meg. A mentőszolgálat munkatársai súlyos-életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de sajnos az életét nem sikerült megmenteni.

A tragédia kapcsán felmerülő kérdések között szerepel, hogy a baleset súlyosbodásában szerepet játszhatott-e az, hogy Győr-Moson-Sopron megyében napok óta nem működik az akut mellkassebészeti ellátás. A Győr-Moson-Sopron Megyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban szerda óta szünetel az ellátás, és előreláthatóan hétfőig ez így is marad. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ határozata szerint átmeneti humánerőforrás hiány vezetett a szolgáltatás szüneteléséhez. A környék betegeit, akik akut mellkassebészeti beavatkozásra szorulnak, most Budapestre vagy Szombathelyre kell szállítani, ami ronthatja az esélyeiket a túlélésre, hiszen az ilyen típusú beavatkozásoknál nagyon fontos a mielőbbi szakszerű ellátás.

Az elektromos rollerek használata nem kötött forgalmi vizsgához, azokat akár a forgalmi szabályok ismerete nélkül is használhatja lényegében bárki és bárhol – akár az autóutakon, akár a járdán. Ez magában hordozza azt a következményt, hogy az e-rollerek fokozottan balesetveszélyesek. Szerbiában egy új törvény értelmében a könnyű elektromos járműveket április 5. óta lehet bejegyeztetni. Június 15. után ezek a járművek kizárólag érvényes regisztrációval használhatók a forgalomban. Aki elmulaszt eleget tenni a szabályozásnak, akár 120 ezer dináros (mintegy 400 ezer forintos) bírságot is kaphat.

A helyzet kapcsán kérdéseket küldtünk a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórháznak és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak is, válaszaikat még várjuk.