Startup-ok kitörési lehetőségei az innovációban

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) "Innovációra Magyar!" című konferenciáján a hazai innovációs ökoszisztéma egyik legnagyobb lehetőségét az együttműködés és támogatás jelenti, amely a startup-ok számára is kitörési lehetőséget biztosíthat.

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a JVSZ "Innovációra Magyar!" konferenciája, ahol a résztvevők betekintést nyerhettek az innováció hazai és nemzetközi trendjeibe, magyar sikertörténetekbe és a támogatott programokba. A MOL Campuson megrendezett eseményen közel 120 résztvevő hallgathatta meg a 17 szakértő 12 előadását és 3 páros előadását, amelyek a kis-, közép- és nagyvállalati innovációs ökoszisztéma lehetőségeit, valamint a mesterséges intelligencia és a munkaerőpiaci innovációk témáit is érintették.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára nyitóbeszédében kiemelte, hogy a Minisztérium célja, hogy Magyarország 2030-ra az EU 10 leginnovatívabb országa közé kerüljön a Neumann János Program keretében. E cél elérésében fontos szerepet játszik az innovációs ökoszisztéma megerősödése és a versenyképességi fordulat.

A konferencián bejelentették az új, 50 milliárd forintos Fókuszterületi pályázatot is, amely az egyetemek és vállalatok közötti kapcsolatokat hivatott erősíteni a digitalizáció, egészségügy és zöldátállás területein.

Tálos Péter, a Foxconn csoport alelnöke és Gallai Máté, a Kuube Magyarország alapítója és tulajdonosa egy sikeres együttműködés példáján keresztül mutatták be, hogy a nagyvállalatok tapasztalatai és lehetőségei hogyan segíthetik a startup-okat a nehézségek leküzdésében, és hogyan emelhetik a magyar ipar szerepét és nemzetközi láthatóságát új szintre.

Besztró Szabolcs, a Billingo Technologies operatív és stratégiai igazgatója egy friss kutatás alapján beszélt arról, hogy a mesterséges intelligencia milyen előnyöket kínálhat a vállalkozások számára, például idő- és költségmegtakarítást, és hogy a vállalkozások leginkább információkeresésre és fordításra használják az AI-ban rejlő potenciált. A mesterséges intelligencia alapú innovációk piacbővítésre és ügyfélproblémák megoldására is alkalmazhatók.

Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke és a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a Szövetség további célkitűzéseiről is beszélt, mint például a magyar vállalatok versenyképességének növelése, a tudás megosztása a vállalatok között, a zöld és fenntartható működésre való átalakulás támogatása, valamint az etikus üzleti kultúra előmozdítása.