A Red Bull bemutatja az RB17 hiperautót

A Red Bull Advanced Technologies hamarosan leleplezi az RB17 nevű hiperautóját, amelyet Adrian Newey, a "korszakos mérnökzseni" tervezett, és több mint kétmilliárd forintba kerül majd.

A Red Bull Advanced Technologies, az osztrák cég leányvállalata, egy lenyűgöző technológiai képességekkel rendelkező hiperautót fog bemutatni, amely az RB17 nevet viseli. Az autó tervezésében Adrian Newey, a Formula-1 világában ismert mérnökzseni működött közre, aki fontos információkat osztott meg a járművel kapcsolatban.

Az RB17 leleplezése a Goodwood Festival Of Speed eseményen fog megtörténni, amelyet idén július 11. és 14. között rendeznek meg. A bemutató után a hiperautó alapos közúti és pályateszteken esik majd át 2025 folyamán, és a sorozatgyártott változatot a 2025-ös Osztrák Nagydíjon tervezik bemutatni. Az első kiszállításokra 2026-ban kerül sor, ami korábban történik, mint azt sokan várták.

A járművet egy V10-es atmoszférikus motor hajtja majd, amely 15 000 fordulat/perces fordulatszám-korlátozással és 1000 lóerős teljesítménnyel rendelkezik, továbbá egy 200 lóerős villanymotorral is kiegészül, bár az összteljesítmény még nem ismert. Newey elmondása szerint a kilencvenes évek Forma-1-es autóinak erejét szeretnék megidézni az RB17-tel.

Az autó fejlesztése 2020 végén kezdődött, és a cél az, hogy a vezető nélküli súlya 900 kg alatt legyen. Newey szerint az RB17 lesz az egyik legaerodinamikusabb autó, amelyet valaha készítettek, és F1-es autókhoz hasonló köridőkre lesz képes. A hiperautó 240 km/órás sebességnél 1700 kg-os, míg 193 km/órás sebességnél az autó súlyával egyenértékű függőleges erőt képes kifejteni.

Csak 50 darab RB17-es készül majd, évente 15 autót gyártanak, és az egyik példány maga Adrian Newey tulajdonába kerül. Az összes autót már értékesítették, mindegyik darab ára 5,8 millió euró (2,2 milliárd forint), és az autók nem közúti használatra készülnek. Azonban a tervek szerint lehetőség lesz a hiperautók legális közúti használatra való átalakítására, ha a tulajdonosok ezt igénylik.