Oroszország katonai bázisokat telepít a Kuril-szigeteken

Oroszország növeli katonai jelenlétét a Kuril-szigeteken, amelyek hovatartozása vitatott, és ezzel Japán felé is üzennek. A lépések célja lehet, hogy Japánt eltántorítsák Ukrajna támogatásától.

A South China Morning Post értesülései szerint Moszkva megfigyelőbázisok hálózatát hozza létre a távol-keleti Kuril-szigeteken, amelyek a térség stratégiai jelentőségét mutatják. Az új központokba telepített berendezések alkalmasak a föld-levegő rakéták célpontjainak azonosítására és a drónok követésére, hasonlóan azokhoz, amelyeket korábban Ukrajna ellen használtak a Fekete-tenger térségében. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette az építkezéseket, amelyek Hokkaidó szigetétől csupán néhány kilométerre helyezkednek el. A Kuril-szigeteket az oroszok a második világháború végén szállták meg, és a mai napig nem kötöttek békeszerződést Japánnal.

Elemzők szerint az orosz fejlesztések egyértelmű üzenetet küldenek Tokiónak, és fenyegetésként értelmezhetők, hogy Japán forduljon el Ukrajna támogatásától. James Brown, a Temple Egyetem tokiói kampuszának professzora szerint Moszkva minden lehetséges módot megpróbál kihasználni, hogy akadályozza Ukrajna támogatását, beleértve a japán tenger gyümölcseinek importtilalmát is.

A Kuril-szigetek fontos szerepet játszanak Oroszország Csendes-óceáni terveiben, Vlagyimir Putyin orosz elnök ambiciózus céljai szerint. A szigetek földrajzi elhelyezkedése miatt kiváló megfigyelőállomásokként és előretolt bástyaként szolgálhatnak. Az orosz katonai vezetés aggódik a nyugati tengeralattjárók Ohotszki-tengerre történő behatolása miatt, amit Oroszország a saját beltengerének tekint.

A jelenlegi fegyvertelepítések még visszafogottnak számítanak, mivel inkább védelmi berendezésekkel erősítik a bázisokat, és nem támadó eszközökről van szó.