Újabb uniós agyrém: csak dísz a vonóhorog néhány autótípuson

Megint extra kiadás sújtja az autóvásárlókat, mivel aki vonóhorog-előkészítést rendel az autójára, büntetést kénytelen fizetni az EU-nak a magasabb fogyasztás miatt.

Az autógyártókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás kvótázása és a flottaszintű CO₂ határértékek elégtelen teljesítése pénzbírságot von maga után 2020-tól. Az autógyártók ezért olyan módosításokat hajtottak végre a termékpalettájukon, amelyek hozzájárulhatnak az évről évre szigorodó határértékek megközelítéséhez.

Ez azt eredményezte, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem minden esetben biztosítható egy-egy modell utólagos vonóhoroggal történő szerelése, ha az adott gépjármű nem rendelkezik legalább gyárilag szerelt vonóhorog előkészítéssel.

A Totalcar egy olvasói levél nyomán kezdett nyomozásba, mivel a panaszos azt írta, hogy hivatalos márkakereskedésben vásárolt egy 2021-es évjáratú Skoda Octavia Kombi 1.5 TSI (150 LE) személygépjárművet, vonóhorgot is szereltetett rá, de a kormányablakban érte a meglepetés, amikor az ügyintéző közölte vele, hogy az autó nem „vontatásképes”, azaz a horogra legfeljebb biciklitartó tehető fel, semmi több.

A cikkíró megjegyzi, hogy arra a legvadabb rémálmaimban sem gondolt volna, hogy egy tömegmodellnek szánt kombi olyan autó lenne, ami egyáltalán nem képes vontatni. Könnyen belátható, hogy ezeket a típusokat általában nem ovijáratnak szánják, vagyis alkalmanként vontatnának velük, néha akár komolyabb terheket is.

Vagyis aki például bizonyos Škoda modellek közül tervez vásárolni, legyen résen, mert könnyen csúnya meglepetés érheti, hiszen a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem minden esetben biztosítható egy-egy modell utólagos vonóhoroggal szerelése, ha az adott gépjármű nem rendelkezik legalább gyárilag szerelt vonóhorog előkészítéssel.

A vonóhorog-előkészítés árának kifizetésével a vevő megfizeti a magasabb fogyasztás miatt járó CO₂ büntetést is az EU felé. Aki pedig nem rendel vonóhorog előkészítést, nem is fizet büntetést, hiszen papíron az autója fogyasztása és CO₂ kibocsátása is csökken, viszont vontatni sem fog tudni vele soha.

Tanulság: aki vontatni szeretne az autójával, legalább a gyári vonóhorog előkészítést ikszelje be a kívánságlistáján.