Trump reményei nőnek a fiatal amerikai választók körében

Sok amerikai fiatal a gazdasági helyzet miatt ábrándulhatott ki a demokratákból, ami Donald Trump esélyeit növelheti a novemberi elnökválasztáson. A diákhitelek visszafizetésének nehézségei és a magas jelzálog kamatlábak miatt nehezen megvásárolható új lakások vagy házak miatt sok fiatalban Trump iránti remények éledhetnek.

A New York Post által idézett Trump kampánystratégája szerint a gazdaság a legfontosabb tényező, amely a Z generációt az egykori elnök mellé állíthatja. A Covid-válság által meghatározott elmúlt négy év során a fiatalok számos fontos dolgot nem engedhettek meg maguknak.

A CNN felmérése alapján a gazdaság a legfontosabb téma a választók számára, és a legfrissebb adatok szerint Trump 11 százalékponttal vezet Biden elnök előtt a 18-34 éves korcsoportban. Ez jelentős változás, hiszen négy évvel ezelőtt, amikor Biden legyőzte Trumpot, a fiatalabb generációk egyértelműen a demokrata jelöltet támogatták.

Trump kampánystratégái szerint a fiatalabb generációk dönthetik el az elnökválasztást, mivel jelentős választói csoportot képviselnek. Azonban vannak szakértők, akik szerint a gazdaság önmagában nem elegendő Trump győzelméhez. Dave Wilson, a republikánus kampány egyik stratégája szerint a Z generáció számára természetes a jelenlegi gazdasági helyzet, mivel másikat nem is ismertek. Wilson szerint influenszerek segítségével kell megmutatniuk a Z generációnak Trump amerikai álmát.

A Harvard egyetem felmérése szerint 8 százalékkal kevesebb fiatal tervezi, hogy szavazni fog novemberben, mint négy évvel ezelőtt.

Az Economist szerint a Z generáció jobban él, mint az előző nemzedékek. A Z generáció tagjai, akik 1997 és 2012 között születtek, jobb helyzetben vannak, mint a korábbi generációk hasonló életkorban. Az amerikai munkahelyeken a Z generáció létszáma már meghaladja a baby boom nemzedékét, és az USA-ban több mint 6000 igazgató és több mint 1000 politikus tartozik közéjük.

Trump kampánystratégái kiemelik jelöltjük fiatalos megjelenését Bidennel szemben, és Biden bakijait felhasználják a választási kampányban. Biden elnök betiltotta a kínai Tiktokot, amit Trump is támogatott, de a Z generáció kedvelt ezt az alkalmazást, amelyet összesen 140 millió amerikai használt.

A magas infláció és jelzálog kamatok miatt a Z generáció szembeállíthatja magát a Biden kormányzattal. A közel-keleti konfliktus is megosztja a Biden tábort, mivel a palesztin párti tüntetők elfoglalták néhány nagy egyetemet. Trump Netanjahut támogatja, míg Biden távolságot tart tőle.

A mainstream média Biden elnököt támogatja, de Trump a 2016-os választási kampányban szerzett médiahasználati tapasztalatait most is kamatoztathatja.