Szijjártó és Cameron tárgyalása: Egyetértés és nézeteltérés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott David Cameron brit külügyminiszterrel Londonban, ahol több kérdésben is egyetértésre jutottak, azonban az ukrajnai konfliktus kezelésében eltérő álláspontokat képviselnek.

Szijjártó Péter a találkozóról Facebookon számolt be, kiemelve, hogy a két ország hasonlóan látja a nukleáris energiát, mint tiszta és fenntartható energiaforrást. Az illegális migráció kérdésében is egyetértés van, amelyet mindkét fél szerint meg kell állítani, mivel ez veszélyt jelent a migránsokra, valamint a tranzit- és célországokra egyaránt. Ezzel kapcsolatban a brit kormány a Ruanda-tervet javasolta, amely az illegális bevándorlók Ruandába történő kitoloncolását irányozza elő.

Azonban az ukrajnai háború kezelésében eltérőek a nézetek. Magyarország a fegyverszünetet és a béketárgyalásokat támogatja, szemben a brit állásponttal, amely a fegyverszállítások növelését szorgalmazza Ukrajna számára. Szijjártó Péter említést tett egy javaslatról, amely szerint a NATO nagyobb szerepet vállalna az ukrajnai konfliktusban, de Magyarország nem kíván részt venni ebben az akcióban, mivel a britek és a NATO a háború befejezését Ukrajna győzelméhez kötik, amit Szijjártó szerint gyakorlatilag lehetetlennek tart.

A brit kormány korábban bejelentette, hogy rekordméretű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, amely a konfliktus további fokozódását jelzi. Szijjártó Péter szerint a NATO javaslata, amely az ukrajnai háborút a szövetség háborújaként kezeli, és a háború folytatását Ukrajna győzelméig szorgalmazza, háborúpárti és veszélyes, mivel közvetlen konfrontációval járhat, ami a harmadik világháború kirobbanásának veszélyével járna.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország ki fog maradni a NATO "őrült akciójából", és erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a magyar adófizetők pénzét ne lehessen ilyen célra használni. Szijjártó Péter szerint ez egy hosszú küzdelem lesz, amelynek fontos állomása az idei európai parlamenti választás, ahol az emberek véleményt mondhatnak a háború vagy béke kérdéséről.

Magyarország és az Egyesült Királyság szövetségesek, amelyek bizonyos kérdésekben abszolút egyetértenek, mint például az atomenergiával szembeni diszkrimináció elleni fellépés és az európai versenyképesség javítása, valamint az EU-brit kapcsolatok kölcsönösen előnyös fenntartása után, hogy a britek kiléptek az EU-ból. Azonban a legfontosabb kérdésben, az ukrajnai háború lezárásának módjában, ellentétes álláspontot képviselnek.