A magyar gazdaság a régiót is messze alulteljesíti

A tavalyi Európa-bajnok infláció nyomán Romániában már többet érnek a fizetések, nagyobb a GDP, és a bolgárok is majdnem annyit fogyasztanak, mint a magyarok. Sőt, ami Orbán családbarátnak nevezett kormányának igazán kellemetlen, a szomszédban már a családosok fizetése is magasabb.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök szerint Románia megelőzte Magyarországot, és hamarosan Lengyelországot is megelőzhetik, így a románok lehetnek a legjobban fizetett munkavállalók Európának ezen a részén. Az Eurostat adatai alapján 2023-ban a romániai fizetések értéke valóban meghaladta a magyarországiakét.

A magyarországi infláció tavaly 17 százalékkal nőtt, ami az uniós módszertan szerint a legmagasabb volt, míg Romániában ez az arány 10 százalék alatt maradt. Ez magyarázza, hogy a román fizetések többet érnek a magyarnál.

Orbán Viktor kormánya számára különösen kellemetlen lehet, hogy a gyerekes háztartások fizetése is magasabb Romániában, ami korábban még soha nem fordult elő.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a román fizetések csak országon belül elköltve érnek többet, euróban számolva a magyarországi fizetések még mindig magasabbak. Ezért nem valószínű, hogy a magyar munkavállalók tömegesen Romániában keresnének munkát.