Elkerülhetetlen Putyin birodalmának összeomlása

Az Orosz Föderáció a szovjet birodalom összeomlásából született, és a történelem során több birodalom is hasonló sorsra jutott, mint amilyen a mai Oroszországé. A birodalmak felemelkedése és bukása gyakran parabolára hasonlító grafikonokon ábrázolható, és bár néhányuk évszázadokig fennmarad, mások gyorsan elbuknak, mint Nagy Sándor birodalma. A birodalmi ideológia túlélheti az összeomlást, ami újraimperializációs kísérleteket eredményezhet.

A birodalmak újjáéledéséhez szükséges feltételek közé tartozik az erős hadsereg, gazdaság és hatékony kormányzat, valamint a birodalmi magterület és a periféria közötti intézményi kapcsolatok, a külső hatalmak közömbössége vagy támogatása, és a tekintélyelvű kormányzás. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a túlterjeszkedés és a kudarc valószínűvé válik.

Oroszország esetében a Szovjetunió 1991-es szétesése óta nem sikerült a birodalom újjáélesztése, annak ellenére, hogy Oroszország megszállta Moldova, Grúzia és Ukrajna egyes részeit, és Belaruszt is befolyása alá hajtotta. A történelem példái, mint Nyugat-Róma vagy Bizánc, azt mutatják, hogy a birodalmak hanyatlása és összeomlása akkor következik be, ha nem felelnek meg a szükséges feltételeknek.

Az Orosz Föderáció hadserege középszerű, gazdasága nem elég erős, és kormányzása egyre instabilabb, ami a poszt-Putyin korszak közeledtével még kaotikusabbá válhat. Oroszország birodalmi törekvései így halottak, és Vlagyimir Putyin elnöksége alatt nem valószínű, hogy az ország ellenállhatna az újbóli imperializáció kísértésének.