Paul Lendvai: Döbbenet, hogy Orbán 14 éve szabadon rendelkezhet a magyarság sorsa felett

A 94 éves író és újságíró, Paul Lendvai legújabb könyve három hónapja vezeti az osztrák népszerűségi listát. A HVG-nek adott interjúban beszélt arról, hogy mit jelent magyarnak lenni Ausztriában az Orbán-korszakban.

Paul Lendvai, aki 1957 óta Bécsben él, a HVG-nek adott interjúban elmondta, hogy "sok szerencsével, szorgalommal, két feleség segítségével" sikerült elérnie, hogy a legújabb könyvét hónapok óta folyamatosan ünneplik Ausztriában. Az idén 95. évét betöltő író 1957-ben disszidált Magyarországról, először Lengyelországon keresztül Prágába, majd onnan Bécsbe.

Lendvai szerint, ha valaki magyarnak vallja magát Ausztriában, és újságolvasó, akkor "csak rosszat olvashat" az Orbán-korszakról. Ha az illető informált barátokkal rendelkezik, akkor vagy sajnálják, vagy mentegetőznie kell. Amennyiben jobboldali környezetben mozog, vagy ilyen beállítottságú barátai vannak, irigykedhetnek rá, mivel a Szabadságpárt vezére, Herbert Kickl is hasonló erődítménnyé szeretné változtatni Ausztriát.

Az interjúban Lendvai azt is kifejtette, hogy bár büszke a magyar sikerekre, Orbán "egyre zavarosabb nyilatkozatait" olvasva döbbenettel tölti el, hogy az miniszterelnök 14 éve gyakorlatilag szabadon rendelkezhet a magyarság sorsa felett. Továbbá beszélt arról is, hogy szerinte Magyarország milyen eséllyel és mikor hozhatja be Ausztriát, valamint Magyar Péter politikai felbukkanását is értékelte. A teljes beszélgetés a HVG e heti számában, illetve a hvg360-on olvasható.