EU külügyi szóvivőjét terrorizmusra bujtogatással vádolja Oroszország

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint az EU külügyi szolgálatának szóvivője, Peter Stano terrorizmusra bujtogatja Kijevet, amikor Ukrajnának jogában álló csapásról beszél a Krími hídra.

Zaharova szerint Stano kijelentései elfogadhatatlanok, és az EU tisztségviselőjeként az egész unió nevében beszél. Az orosz szóvivő azt állítja, hogy az EU nem csak támogatja a kijevi rezsimet, hanem arra is bujtogatja, hogy támadásokat hajtson végre békés orosz városok és a polgári infrastruktúra ellen. Zaharova szerint ezek a megnyilvánulások, valamint a nehézfegyverek és nagy hatótávolságú fegyverek szállítása azt jelzik, hogy az EU figyelmen kívül hagyja nemzetközi kötelezettségeit és cinkosává válik az ukrán neonácik terrorista tevékenységének.

Az orosz külügyi szóvivő hozzátette, hogy Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője elismerte, hogy az ukrajnai konfliktusnak kezdettől fogva volt gyors, békés megoldása, de az EU nem igazán akarja a harci cselekmények beszüntetését.

Emmanuel Macron francia elnöknek a brit Economist hetilapban megjelent interjújára reagálva Zaharova megismételte, hogy a francia csapatok az orosz hadsereg célpontjává válnak, ha az ukrajnai konfliktusövezetbe érkeznek. Macron nem zárta ki a katonák Ukrajnába vezénylésének lehetőségét, ha az orosz erők áttörik a frontot és Ukrajna részéről erre kérés érkezik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint rendkívül veszélyes provokáció az az ukrán elnök honlapján megjelent petíció, amely európai és amerikai csapatok behívását követeli. Peszkov szerint a NATO-országok közvetlen beavatkozása az ukrajnai konfliktusba potenciálisan hatalmas veszélyt jelent.

A petícióhoz 25 ezer ember támogatására van szükség ahhoz, hogy az elnöki hivatal fontolóra vegye.

Peszkov, katonai témára hivatkozva, nem kommentálta azokat az állításokat, hogy az orosz hadsereg észak-koreai rakétát vetett be Ukrajnában, és nem reagált az Ukrán Biztonsági Szolgálat keddi közlésére sem, amely szerint orosz ügynököket fogtak el, akik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök életére törtek.

Zaharova az orosz belügyekbe való durva beavatkozási kísérletnek nevezte azokat a Kijevben elhangzott kijelentéseket, amelyek kétségbe vonták Vlagyimir Putyin elnökségének legitimitását. Hozzátette, hogy a "kijevi rezsimnek" a saját legitimitásán kellene elgondolkodnia, miután nem tartották meg az idén esedékes elnökválasztást Ukrajnában.