Orosz rakétatámadás Ukrajna ellen a második világháború évfordulóján

Oroszország több mint 70 légicsapást mért Ukrajnára a második világháború európai lezárásának évfordulóján, ami kiemelt jelentőséggel bír a régióban.

Az orosz fegyveres erők szerdára virradó éjszaka több mint 50 rakétát és 20 drónt indítottak Ukrajna felé. Ez a nap Kelet-Európában a náci Németország legyőzésének évfordulójaként van megjelölve. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a világnak fel kell ismernie, melyik fél képvisel micsoda értékeket az orosz-ukrán konfliktusban, és hogy a nácizmusnak nem szabad második esélyt adni.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy amennyiben francia csapatok lépnének Ukrajna földjére, az orosz erők azokat is célba vennék. Ez a kijelentés Emmanuel Macron francia elnök korábbi nyilatkozatai után hangzott el, melyek szerint Franciaország fontolgatja csapaterők Ukrajnába küldését.

Az orosz erők azt állítják, hogy két falut foglaltak el Donyeck és Harkov megyékben, azonban ezt az információt független források még nem erősítették meg.

Az Európai Unió nagykövetei megállapodtak arról, hogy az orosz vagyonok befagyasztásából származó profitokat Ukrajnának fogják átutalni. E döntés érvényesítéséhez azonban még az európai országok vezetőinek jóváhagyása szükséges.