Orosz előrenyomulás Ukrajnában

Az orosz hadsereg újabb két települést foglalt el Ukrajnában, és nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel, többek között a Kinzsal hiperszonikus rendszerrel támadtak ukrán energetikai és hadiipari létesítményekre.

Az orosz védelmi tárca szerdai közlése alapján az orosz erők négy frontszakaszon értek el előrelépést, és 15 ukrán ellenrohamot hárítottak el. Ebben a folyamatban elfoglalták a Harkiv megyei Kiszlivka és a donyecki régióban található Novokalinove településeket. Az orosz hadsereg jelentése szerint az ukrán fél több mint 1050 katonája esett el vagy szenvedett súlyos sérüléseket a harci érintkezési vonal mentén.

A védelmi minisztérium által megsemmisítettnek jelentett ukrán katonai célpontok között szerepel egy drónösszeszerelő üzem, lőszer- és rakétaraktárak, három harckocsi - köztük egy Leopard -, hét páncélozott harcjármű, egy lengyel Krab önjáró tarack, egy-egy amerikai M777-es és M198-as vontatott tarack, egy amerikai ATACAMS operatív-harcászati rakéta, három francia HAMMER irányított légibomba, valamint 11 drón.

Az orosz védelmi minisztérium a támadást válaszként hozta fel az orosz energetikai objektumok elleni ukrán támadásokra, és állítása szerint a csapások jelentősen csökkentették Ukrajna képességét a katonai termékek előállítására és a nyugati fegyverek, hadfelszerelések harci érintkezési vonalra történő szállítására.

A szerdai jelentések szerint az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területekről és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről ukrán tüzérségi és dróntámadásokról érkeztek hírek. Luhanszkban egy olajtároló létesítmény kigyulladt egy ukrán csapás következtében, amelyben öt alkalmazott megsebesült, de a tüzet a délelőtt folyamán sikerült megfékezni. A támadást amerikai ATACMS rakéták és drónok bevetésével hajtották végre, amely során villanyvezetékeket is megrongáltak.