Egyre több természeti katasztrófa sújtja Latin-Amerikát az ENSZ szerint

Az El Nino időjárási jelenség és az emberi tevékenység által előidézett éghajlatváltozás következtében jelentősen megnövekedett a természeti katasztrófák száma Latin-Amerikában 2023-ban, állítja a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A WMO szerint az elmúlt évben 67 meteorológiai és környezeti katasztrófát regisztráltak a térségben, amelyek többségét heves viharok és áradások jelentették. A 2023-as év rekordmelegnek bizonyult, az éves átlaghőmérséklet jelentősen meghaladta a korábbi évtizedek átlagát. Mexikóban például a nyári hőmérséklet elérte az 51 Celsius-fokot, és több dél-amerikai országban, mint Argentína, Brazília, Bolívia, Paraguay és Peru, erdőtüzek pusztítottak a hőség következtében.

A térségben a tengerszint emelkedése és a gleccserek olvadása is folytatódott, emellett súlyos szárazságok és földcsuszamlások is előfordultak. A Rio Negro folyó vízszintje például 120 éve nem látott mélységre süllyedt.

A WMO adatait a katasztrófák "járványtanát" kutató központ, a CRED vészhelyzeti eseményekről vezetett adatbázisából nyerte. A jelentés kiemelte az Otis hurrikánt is, amely októberben csapott le Mexikó nyugati partvidékére, és legalább 45 ember életét követelte.

A szélsőséges időjárási események számának növekedését a WMO az El Nino jelenség és az éghajlatváltozás együttes hatásával magyarázza, amelyek időszakosan, körülbelül 2-7 évente jelentkeznek, és nagyjából 9-12 hónapig tartanak.