Otthonfelújítási támogatás: Ezekre a dokumentumokra lesz szükség

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette, hogy milyen dokumentumok szükségesek az otthonfelújítási támogatás igényléséhez. A 2024. június 3-án induló programra a honlap május végén válik elérhetővé.

A támogatás maximális összege 6 millió forint lehet, amely részben vissza nem térítendő támogatás, részben pedig kamatmentes kölcsön formájában érhető el. A teljes költségvetés így 7 millió forintra rúghat, amelyhez legalább 1 millió forint önerő szükséges. A vissza nem térítendő támogatás maximuma 3,8 millió forint, amelyet 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni.

Az igénybe vehető kedvezmények közé tartozik az épület szigetelése, nyílászárócsere, a melegvízrendszer és a fűtés korszerűsítése. A támogatás igénybevételéhez az alábbi dokumentumok beszerzése szükséges:

  • Érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya, amelynek címének meg kell egyeznie a felújítandó ingatlan címével.
  • Munkáltatói jövedelemigazolás, amely nem lehet 30 napnál régebbi.
  • Ingatlan tulajdoni lapja, szükség esetén használatbavételi engedély és térképmásolat. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.
  • Nemleges igazolás az adótartozásról, amely szerint az igénylőnek nem lehet a bruttó minimálbért meghaladó köztartozása. Érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással a Központi Hitelinformációs Rendszerben.
  • Több tulajdonos esetén vagy haszonélvezeti jog esetén a többi tulajdonos hozzájárulása.

Az energetikai szakértő vagy tanácsadó segítségét is érdemes igénybe venni, aki felméri a támogatott munkálatokat és azok költségeit, valamint az energiamegtakarítást. A pályázat meghirdetésekor elérhető lesz egy lista a kivitelezőkről és szakértőkről, de a lista nem szereplő szakemberekhez is fordulhatunk. Az ingyenes energetikai tanácsadáson túl segíthetnek a termékek kiválasztásában, a generálkivitelezők megtalálásban, kedvezményes alapanyagárak biztosításában, sőt, többen az energetikai tanúsítványok költségét is átvállalhatják.

A program keretösszege 108 milliárd forint, amely körülbelül 20 ezer ház korszerűsítésére lehet elegendő, így érdemes időben pályázni. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte el, a hitelintézetek a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 darab pedig június 30-ig nyílik meg.