Több mint száz műtétet hajtott végre a magyar orvoscsoport Bangladesben

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja a hétvégén tért haza Bangladesből, ahol számos rászorulón segítettek, és szakmai konferenciát is tartottak.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes orvosai és egészségügyi szakemberei több mint 100 műtétet végeztek el rászorulókon Bangladesben, Sirajganjban és Dakkában. A magyar orvosmisszió keretében tartott konferencián több mint 100 helyi orvos és szakember vett részt.

A csapat égési sérüléseket szenvedett gyermekeken és felnőtteken, valamint fejlődési rendellenességgel született csecsemőkön végzett helyreállító műtéteket. A komplex beavatkozásokat egy 12 fős magyar csoport végezte, bengáli kollégák segítségével.

A legfiatalabb beteg egy 7 hónapos lány volt, a legidősebb pedig egy 60 éves férfi, aki mozgáskorlátozó húzóhegekkel került a magyar orvosok kezei alá. A misszió során összesen 78 betegen végeztek el közel 122 műtéti beavatkozást mindössze 10 nap alatt, és további 250 embert vizsgáltak meg a későbbi beavatkozások előkészítése céljából.

A gyermekbetegek között gyakori probléma volt az ajakhasadék, amely megnehezíti a táplálást, ezért fontos a korai sebészeti beavatkozás. A kéz- és plasztikai sebész szakorvosok a gyermekkorban történt ellátatlan égési sérülések miatt kialakult húzóhegek kezelését végezték el.

A műtétek mellett az alapítvány a betegek utánkövetésére és rehabilitációjára is nagy hangsúlyt fektetett. Sultana Razia bangladesi mozgásterapeuta a csapat 13. tagjaként jelentős segítséget nyújtott a betegek utógondozásában.

A magyar orvosok részt vettek azon sziámi ikrek éves kontrollvizsgálatában is, akiket 2019-ben választottak szét. Az 5 fős szakembercsoport a bangladesi kollégákkal együttműködve ünnepelte a sikeres műtétsorozat 5. évfordulóját.

Dr. Takács Szabolcs, az alapítvány elnöke kiemelte, hogy a 2024-es misszió sikeres volt, és már a jövő évi misszióra is megnyitották a jelentkezést a betegek számára.

A misszióban részt vevő szakemberek között volt Pataki Gergely misszióvezető orvos, alapító, valamint Magyar Sarolta, Péterfy Nóra, Baranyai Krisztina, Pusztainé Szenohradszki Katalin, Ezer Erzsébet, Varga Tamás, Vancsó Péter, Maksa Dániel, Karsza-Kiri Zsuzsanna, Micskei László, Lőrincz Erika, Császár Zsuzsa, Takács Szabolcs és Sipos Péter.