A magyar kórházak adósságproblémái

Elindult a Magyar Kórházszövetség 36. kongresszusa, ahol a magyar egészségügy legégetőbb kérdései kerülnek elő, különös tekintettel a kórházi adósságok újratermelődésére.

A Népszava beszámolója szerint Somogyi Alíz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatója elmondta, hogy a bevételeik már rég nem fedezik a kiadásaikat. A korábban szinte adósság mentes intézmény jelenleg több mint hatmilliárd forinttal tartozik a beszállítóinak. Az energiaválság következtében fél év alatt 3,5 milliárdos tartozás gyűlt össze, és az egészségügyi anyagok árának átlagos 30%-os, a gyógyszerek esetében pedig több mint 44%-os emelkedése tovább súlyosbította a helyzetet. Ezen felül néhány orvosság ára többszáz százalékkal is nőtt.

Somogyi Alíz kiemelte, hogy a kórházintegráció során több kisebb intézmény is a megyei kórház alá került, és ha ezek az intézmények nem tudnak fizetni, az tovább rontja az irányítókórház pénzügyi helyzetét. A finanszírozási díjak elmaradt kiigazítása és a növekvő számú kártérítési per, valamint a kifizetendő kártérítések emelkedő összege is nehezíti a gazdálkodást. A lakosság romló egészségi állapota és a betegforgalom tervezhetetlensége szintén hatással van a kórházak pénzügyi helyzetére, míg a központosított közbeszerzési eljárások árfelhajtó hatásúak lehetnek.

Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház korábbi főigazgatója, jelenlegi országos kórházi főigazgató, egyetértett abban, hogy az értékalapú, inflációt pótló finanszírozás nélkül az eladósodást nem lehet megszüntetni. Révész János korábban, OKFŐ vezetőként, már javasolta az egészségügyi kormányzatnak az átlagfinanszírozás bevezetését, de ez az ötlet nem talált támogatást.

A helyzet javítása érdekében a kormány törekvése, hogy éven belül több adósságkonszolidációban részesüljenek az intézmények, amint azt Bidló Judit helyettes államtitkár a sajtóeseményen jelezte.