A kínaiak száma megduplázódott Magyarországon

Hszi Csin-ping kínai elnök május 8-10. között hivatalos látogatást tesz Magyarországon, ami a két ország közötti gazdasági és kulturális kapcsolatok jelentős erősödését tükrözi.

A kínai elnök látogatása során várhatóan másfél tucat gazdasági megállapodást írnak alá a magyar és a kínai kormány képviselői. A Magyarországon élő kínai közösség figyelmét is felkelti az esemény, hiszen ők alkotják az ország legnépesebb nem honos nemzetiségét. A 2022-es népszámlálás adatai szerint 18 154 kínai állampolgár élt Magyarországon, de a valós szám valószínűleg ennél magasabb. A kínaiak számának növekedése a letelepedési kötvényprogram bevezetése óta figyelhető meg.

A két ország közötti kulturális kapcsolatok erősödését jelzi, hogy négy magyar egyetemen működik Konfucius Intézet, az elsőt 2006-ban nyitották meg az ELTE-n. A magyarországi kínai nyelvoktatás is terjed, az ELTE-n 214 hallgató, az általános iskolákban 556, míg a gimnáziumokban 294 gyermek tanul kínaiul. Emellett Magyarország 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel Kínának a Stipendium Hungaricum-program keretében.

Különleges intézmény a Magyar – Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, amely gimnáziumi osztályokat is indított, és a kínai oktatási minisztérium kiemelt támogatását élvezi.

Hszi Csin-ping elnök a látogatás kezdetére időzítve publikált cikket a Magyar Nemzetben, amelyben a kínai–magyar barátságot méltatta és öt pontban fogalmazta meg a kapcsolatok folytatásának elképzeléseit.

A gazdasági együttműködés terén több projekt is szóba kerülhet, mint például vasúti, közúti és energetikai fejlesztések. Szijjártó Péter külügyminiszter a kínai Övezet és Út Kezdeményezés keretében új projekteket jelentett be, köztük egy Magyarország és Szerbia közötti olajvezeték megépítését és új BRI vasúti projekteket.

A tervezett infrastrukturális fejlesztések között szerepel a V0-s vasútvonal, amely Budapestet délről kerülné el, és a Budapest Airport nagy sebességű vasúti összeköttetése is, amely a Nyugati pályaudvarra és a tervezett "mini-Dubai" negyedbe közlekedne.

A kínaiakkal tárgyalt projektek értékét nem hozták nyilvánosságra, de a magyar kormánytagok szerint több százmilliárd forintról lehet szó, amelyek jellemzően kínai hitelekből finanszírozódnak.