Mahmúd Ahmadinedzsád és a NKE rektora közös fotón

Budapesten készült felvételeken Mahmúd Ahmadinedzsád iráni ex-elnök és Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora látható együtt. Az iráni sajtóban megjelent képek és videók felháborodást váltottak ki, különösen Izrael budapesti nagykövetségének közleménye után.

Mahmúd Ahmadinedzsád, aki korábban az ország atomfegyver-programját is elősegítette, és nyíltan antiszemita nézeteket vall, két előadásra érkezett Budapestre, amelyre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hívta meg. Az iráni sajtóban megjelent képeken a rektor és az egyetem vezetése mosolyogva pózol az egykori iráni vezetővel, aki nemzetközi szinten is megkérdőjelezett figura.

A magyar kormányzat és Izrael közötti jó viszonyt figyelembe véve a meghívás és a közös fotózás különösen ellentmondásosnak tűnik. Ahmadinedzsád antiszemitizmusa miatt még azok a körök is kerülik, amelyek esetleg kritikusabbak Izraellel szemben. Emellett Irán és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti jó kapcsolatok is ismertek, amelyek az Ukrajna elleni háború kontextusában is relevánsak.

A volt iráni államfő fogadtatása a Liszt Ferenc reptéren államfőhöz méltó volt a videók tanúsága szerint. A magyar Külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére, de a cikk írója friss kérdéseket küldött mindkét intézménynek, és amennyiben választ kap, frissíteni fogja a cikket.