Az Erste Bank első negyedéves profitnövekedése

Az Erste Bank jelentős profitnövekedést ért el az első negyedévben, amelyet a lakossági hitelezés újraindulása és az extraprofitadó csökkenése ösztönzött.

Az Erste Bank magyarországi vezetői a mai sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy az első negyedévben a lakáshitelek állománya az előző év azonos időszakához képest két és félszeresére nőtt, amit elsősorban a CSOK Plusz támogatásnak köszönhetnek. Jelasity Radován, az Erste-csoport magyarországi elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a működési bevétel 32%-kal, míg a díj- és jutalékbevételek 22%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, a működési bevétel a tavaly ilyenkori 70 helyett már 92 milliárd forint lett. A működési költségek 16%-os emelkedését a személyi jellegű kiadások növekedése okozta, de a költség/bevétel arány tovább csökkent, 32%-ra mérséklődött.

A bank eredménye az extraprofitadó csökkenésének köszönhetően jelentősen javult, és az első negyedévben 28,655 milliárd forintot tett ki. A lakossági hitelezés terén látványos felpattanást tapasztaltak, míg a vállalati hitelkereslet kivárásra váltott. A hitel- és kötvényállomány nagyjából stagnált, de az új kihelyezések 38%-os növekedést mutattak.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a lakossági hitelezés jó teljesítménye mögött a CSOK Plusz áll, és a személyi kölcsönök is magas szintről tudtak tovább nőni, most épp 63 százalékkal többet vettek ezekből fel, mint egy éve. A vállalati hitel- és kötvényállomány 5%-kal csökkent, amit a nagyvállalati és önkormányzati állomány csökkenése okozott. Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a válság egyelőre nem érte utol a cégeket, de a növekedés elmaradt, és a cégek a támogatott hitelek megjelenését várják. A kis- és középvállalkozások 46, a nagy cégek és az önkormányzatok pedig 78 százalékkal kevesebb új hitelt vettek fel, mint egy évvel ezelőtt.

Az Erste Csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 5800 milliárd forint felett alakult, és az értékpapír-állomány tovább emelkedett. A lakossági ügyfélvagyon 71%-a értékpapírokban van, ami kiugró adat, és a privátbanki üzletág 1100 milliárd forint vagyont kezel. Cselovszki Róbert hozzátette, hogy még mindig van tér a nyugdíjcélú megtakarítások növelésében, és az ügyfelek befektetéseit nézve úgy tűnik, lennének megtakarítási pufferek erre a célra is. A digitálisan aktív lakossági és mikro ügyfelek száma meghaladja a 621 ezer, illetve 51 ezer főt.