A bohém életművész, Csukás István

Csukás István, a magyar ifjúsági irodalom egyik legismertebb alakja, fiatalon igazi bohém életet élt, és bár kétszer is megnősült, csak harmadik feleségével, Máriával találta meg az igazi boldogságot, akivel több mint harminc évet töltött együtt.

Csukás István, a Keménykalap és krumpliorr, a Le a cipővel! és számos más ifjúsági regény és film szerzője, fiatal korában kétszer is feleségül vett valakit, de az első házassága csupán egy évig, a második pedig négy évig tartott. A Kisújszálláson született író elmondása szerint kezdetben nyomorgott, de amikor már több honoráriumot kapott, azt felélte és elkártyázta.

"Fiatal voltam, igazi bohém. Üres zsebbel kerültem Budapestre, s bizony egy kezdő költő akkoriban is jobbára nyomorgott. De később is, amikor már több honoráriumot kaptam, feléltem, elkártyáztam a pénzemet. Akár egyedül voltam, akár nős, mindig albérletből albérletbe vándoroltam" – idézte fel Csukás István.

A művész ifjúkorában még hegedűművésznek készült, de matematikus is lehetett volna, ha nem a költészet mellett dönt. Tizenhét éves korától, amikor az első verse megjelent, már tudatosan a költészetnek szentelte az életét.

Csukás István nem titkolta, hogy fiatalon habzsolta az életet, és könnyen beleszeretett az emberekbe. "Minden nőt azonnal el akartam venni. Kétszer sikerült is, de hamar kiderült, hogy az érzelmek nem sokáig tartottak. S ami nem megy, azt szerintem egy percig sem szabad erőltetni. Ami ma szerelem, az holnapra könnyen pokollá válik. Arról nem is beszélve, hogy nincs szörnyűbb egy gyereknek, mint az, ha a szülei elváltak. Nem akartam meggondolatlanul családot alapítani, ezért sem lett utódom. Azt mondtam, miattam ne sírjon egy kisgyerek." – vallotta be.

Negyven évesen találkozott Máriával, aki később a harmadik felesége lett, és akivel több mint harminc évet élt boldogan együtt. Csukás István szerint a jókedv az, amit erőltetni lehet, és ez volt az ő titka a boldogsághoz.

Az író három évvel felesége halála után, 2020-ban hunyt el.