A magyar takarmánypiac helyzete

A magyar takarmánygyártás alapanyagainak árai jelentős mértékben csökkentek a 2023. december 31-ével záródó félévben, ami kedvező hatással van az állattartókra és a takarmányiparra.

A takarmánykukorica és a takarmánybúza ára több mint 50, illetve mintegy 40 százalékkal esett vissza a megelőző félévhez képest. Az árcsökkenés hátterében több tényező áll, köztük az orosz-ukrán háború kitörése utáni áremelkedést követő gyors árzuhanás, valamint a 2022-es súlyos aszály hatásai.

Magyarországon 2023 áprilisában a takarmánybúza és a takarmánykukorica ára jelentősen, 37, illetve 32 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakához képest. Ez az állattartók számára kedvező, mivel a takarmányköltségek jelentős részét teszik ki a költségeiknek, különösen a baromfiszektorban, ahol a költségek 65–70 százalékát adják.

A magyar takarmányipar főként a belföldi igényeket elégíti ki, csupán az előállított takarmány kis része, évi 150-250 ezer tonna kerül exportra, főleg Romániába. A belföldi keveréktakarmány-gyártás 2021-ben közel 4 millió tonna volt, ami az EU teljes kapacitásának 2,7 százalékát jelentette, de 2022-ben mintegy 10 százalékkal, 3,637 millió tonnára csökkent.

A csökkenés oka többek között a sertéspestis, a madárinfluenza-járvány, az infláció és a kamatterhek növekedése volt. A tavalyi évben a takarmánygyártás volumene várhatóan 3,4 millió tonnára csökkent, és a sertéstakarmányok mennyisége a sertéspestis és a külföldi húsimport miatt 1 millió tonnára esett vissza.

A takarmányok alapanyagárai 2022-ben normalizálódtak, és előrejelzések szerint 2024-ben sem várható jelentős áringadozás. A teljes hazai takarmánygyártás 2024-ben ismét elérheti a 3,9-4 millió tonna körüli volument, a sertéstakarmány mennyisége pedig visszatérhet a 2021-es 1,3 millió tonnás szintre. A baromfitakarmány-gyártás is növekedhet, és a szarvasmarhák számára előállított tápok mennyisége is stabil maradhat, félmillió tonna körül alakulhat ebben az évben.

Azonban a globális környezeti változások, mint például az óceánok hőmérsékletének emelkedése, jelentős hatással lehetnek a mezőgazdaságra és az élelmiszerláncra is. A BBC elemzése szerint az elmúlt évben minden nap hőmérsékleti rekordot döntött a világóceánok hőmérséklete, ami a vízi élőlényekre, így a halgazdaságokra is kihatással lehet. Az óceánok hőmérsékletének emelkedése a korallfehéredés újabb hullámát indította el, ami az óceáni ökoszisztémákra és a halállományokra is negatív hatást gyakorolhat. Ezek a változások közvetve vagy közvetlenül befolyásolhatják a takarmányipart is, például a halas takarmányok előállítását és az állattartás egyes ágazatait.